نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کار شناس ارشد منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 54، پاییز 99
کاربرد GIS و آمایش سرزمین در ارزیابی توان طبیعتگردی
(مطالعه موردی:سامان عرفی قوری قلعه در شهرستان پاوه)
زینب خلیلی[1]*
جعفر اولادیقادیکلایی[2]
تاریخ دریافت: 22/04/95 تاریخ پذیرش: 26/02/96
چکیده
با توجه به اهمیت پارک جنگلی ارزیابی توان طبیعتگردی و شناسایی محدودههای مستعد طبیعتگردی در آنها ضروری و لازم است. در این تحقیق سامان عرفی قوری قلعه واقع در شمالغربی شهرستان پاوه با مساحت 46/2498 جهت ارزیابی توان طبیعتگردی بر اساس اصول آمایش سرزمین و GIS انتخاب شد. بعد از انجام مطالعات پایه و تهیه نقشههای موضوعی منطقه (شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، پوشش گیاهی و خاک)، رقومی سازی، تجزیه و تحلیل و جمع بندی و رویهمگذاری لایهها در محیط GIS انجام شد. در نهایت نقشه زیست محیطی منطقه تولید شد. نتایج نشان داد طبق این مدل تقریباً تمام عرصه توان استفاده طبیعتگردی را دارد. به منظور توسعه طبیعتگردی در منطقه از مدل SWOT استفاده شد. با استفاده از مطالعات میدانی فهرستی از نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای منطقه در چارچوب ابعاد توسعه طبیعتگردی تهیه شد. نتایج نشان داد 27 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیتها و 31 ضعف و تهدید به عنوان محدودیتها و تنگناها جهت گسترش طبیعتگردی در منطقه مورد مطالعه قابل شناسایی است. برای اولویتبندی فاکتورها 335 پرسشنامه بین شهروندان شهرستان کرمانشاه، گردشگران و مسئوولان توزیع شد در مرحله بعد با وزندهی به هر کدام از این فاکتورها و سپس محاسبه و تحلیل آنها اولویتها مشخص گردید. این نتایج بیانگر این مطلب است که آستانه آسیبپذیری منطقه به لحاظ توسعه طبیعتگردی بسیار بالا است و نیازمند بازنگری و ارائه سیاستهای مناسب در جهت رفع محدودیتها و استفاده از مزیتهای نسبی است که به این منظور استراتژیهای مناسبی ارائه شد.
واژههای کلیدی: : آمایش، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پاوه، طبیعتگردی، SWOT
Human and Environment, No. 54, Autumn 2020
The Assignment GIS and Land- Use Planning Application in Assessment of Ecotourism Capability
(A Case Study In Traditional Ghoori Ghale basin of Paveh Township)
Zeinab Khalili[3]*
Jafar Oladi[4]
Abstract
Due to the importance of the forest park, it is necessary to evaluate the nature of tourism and identify potential areas for nature tourism in them. In this research, Saman Ghoori Ghale basin, located in the northwest of Paveh city with an area of 2498/46 was selected to evaluate the potential of nature tourism based on the principles of land management and GIS.
After conducting basic studies and preparing thematic maps of the area (slope, direction, altitude, vegetation and soil), digitization, analysis and summarizing and superimposing the layers in GIS environment, finally an environmental map of the area was produced. The results showed that according to this model, almost all areas can be used for nature tourism. SWOT model was used to develop nature tourism in the region. Using field studies, a list of strengths, weaknesses, opportunities and threats of the region was prepared within the dimensions of nature tourism development. The results showed that 27 strengths and opportunities can be identified as advantages and 31 weaknesses and threats as limitations and bottlenecks for the development of nature tourism in the study area. In order to determine the priorities of these factors, 335 questionnaire were distributed among tourists and officers. These results indicate that the threshold of vulnerability in the region in terms of nature development is very high and needs to be reviewed and appropriate policies to address the limitations and use of comparative advantages. Appropriate features were provided.
Key words: Land Use Planning, GIS, Paveh, Ecotourism, SWOT
مقدمه
طبیعتگردی نوع جدیدی از تفکر مدیریت، در اداره منابع طبیعی است. ترویج طبیعتگردی در مناطقی که دارای حیات طبیعی میباشند، موجب میشود که منابع طبیعی به شکلی مطلوب و آگاهانه به عموم مردم معرفی گردد و این امر به مشارکت بیشتر مردم در امر حفاظت از این منابع منتهی خواهد شد. طبیعتگردی را بایستی به عنوان راهکاری جهت تأمین منافع زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در سطح گستردهای مورد قبول دانست. آمایش سرزمین فرایندی است که فعالیتهای مختلف یا کاربریها را مانند کشاورزی، جنگلداری، صنعت، تفرج و حفاظت را به واحدهای خاص از یک منطقه اختصاص میدهد.(1) از طرفی تعیین کاربری مناسب برای اراضی به منظور استفاده بهینه از سرزمین و جلوگیری از افزایش جمعیت میتوان گامی مؤثر در استراتژی توسعه پایدار باشد. (2) قابلیت و توان تفرجی به روشهای مختلفی ارزیابی میشود که رایجترین روش ارزیابی در ایران، روش تجزیه و تحلیل سیستمی مخدوم میباشد. به منظور ارزیابی توان تفرجی (3) مناطق مختلف از جمله پارکهای جنگلی، منابع اکولوژیک موجود شناسایی شده و تبدیل به نقشه میشود. سپس نقشهها با هم تلفیق میشود و واحدهای زیستی حاصل میشوند. از مقایسه این واحدها با مدل اکولوژیک کاربری توریسم، توان هر واحد برای تفرج سنجیده میشود. فرایند ارزیابی توان اکولوژیک درگذشته بدون استفاده از ابزارهای قدرتمند و به صورت دستی انجام میشد. که مسلماً کاری بسیار سخت، پرهزینه، زمانبر و همراه با خطا بوده است. در صورتیکه امروزه سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)[5] در شناسایی منابع و آنالیز بهینه کاربریها به عنوان ابزاری توانمند و با دقت بالا مورد توجه است.(4)
جنگلهای سامان عرفی قوری قلعه به علت دارا بودن منابع جنگلی کمتر تخریب یافته و جنگلهایی با فرم شاخهزاد و دانهزاد، با مناظر و چشم اندازهای زیبای طبیعی، وجود غار قوری قلعه که بزرگترین غار آبی آسیا میباشد. دارای توان طبیعتگردی بالائی است و در حال حاضر مورد استفاده شمار بسیاری از مردم منطقه و طبیعتگردان از سایر استانها و حتی کشورهای دیگر میباشد. ولی متأسفانه به دلیل فقدان طرح طبیعتگردی مناسب و نیز عدم برنامهریزی برای مناطق جذاب توریستی، موجب تراکم جمعیت در برخی از نقاط گشته و طبیعتگردان نمیتوانند از بسیاری از جاذبههای طبیعی منطقه استفاده نمایند. لذا لازم است قبل از آسیبرسانی جدی و تخریب بیشتر این منطقه، اقدام به ارزیابی توان طبیعتگردی آن نموده تا بدین ترتیب با ارائه طرحهای طبیعتگردی مناسب، در جهت حفظ این منابع و استمرار پتانسیل طبیعتگردی آن گامهای مؤثر برداشته شود. سپس برای تجزیه و تحلیل یافتهها با استفاده از ماتریس SWOT به بررسی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها از دیدگاه مشارکت کنندگان درجهت توسعه طبیعتگردی در سامان عرفی قوری قلعه پرداخته و در نهایت با توجه به این نظرات و دیدگاهها راهبردها و راهکارهای مناسب جهت دستیابی به توسعه طبیعتگردی ارائه شد.
مواد و روشها
مواد
برای انجام این تحقیق نقشه توپوگرافی رقومی با مقیاس 1:50000 از سازمان نقشه برداری کشور و نقشههای خاکشناسی، زمین شناسی، راههای دسترسی نیز از اداره منابع طبیعی تهیه شد برای عملیات صحرایی از دستگاههایی نظیر موقعیت یاب مکانی GPS دستی، ارتفاع سنج، شیب سنج، قطب نما، متر مورد استفاده قرار گرفت. برای تهیه، تلفیق و رویهمگذاری نقشههای مورد استفاده از نرم افزار ArcGIS9.2 استفاده گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از Excel 2007 انجام پذیرفت. همچنین برای ارزیابی توان طبیعتگردی سامان عرفی قوری قلعه از مدل اکولوژیکی توریسم مخدوم و برای توسعه طبیعتگردی در منطقه از مدل SWOT استفاده شد.
فرضیههای تحقیق
1- جنگلهای سامان عرفی قوری قلعه دارای تفرج متمرکز 2 است.
2- میتوان با تهیه طرح طبیعتگردی از تراکم گردشگران در بعضی نقاط شناخته شده جلوگیری نمود.
3- جنگلهای این منطقه دارای پتانسیل طبیعتگردی است.
اهداف
1- بررسی توان طبیعتگردی جنگلهای منطقه به منظور یافتن راهکارهای مناسب برای کاهش خسارت زیست محیطی.
2- شناسائی مناسبترین فعالیت طبیعتگردی در جنگلهای منطقه مطابق با معیارهای زیست محیطی.
3- شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصتها به منظور ارائه راهکارهایی جهت توسعه طبیعتگردی
موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه
سامان عرفی قوری قلعه با مساحت 46/2498 هکتار یکی از بزرگترین سامانهای حوزه آبخیز قوری قلعه - سفید برگ از توابع شهرستان پاوه است.که بین طولهای جغرافیایی (˝42،´27،˚46 تا ˝49،´22،˚46) طول شرقی و (˝38،´52،˚ 34 تا˝27،´56،˚35) عرض شمالی واقع شده است. مرتفعترین بخش آن حدود 3200 متر و پستترین نقطهی آن1300 متر از سطح دریا گسترش یافته است. اختلاف ارتفاع بالاترین نقطه با پستترین نقطه 2250 متر میباشد.
شکل 1- موقعیت جغرافیایی سامان عرفی قوری قلعه نسبت به استان کرمانشاه
روشها
روش تهیه نقشه فاکتورهای اکولوژیک: ابتدا نقشه توپوگرافی 1:50000در نرم افزار ArcGIS زمین مرجع شد. سپس مدل رقومی ارتفاع [6] DEM منطقه با اندازه پیکسل پنج متر تهیه شده و به اندازه مرز منطقه جدا شد. با استفاده از مدل رقومی ارتفاع، نقشههای شیب در 5 طبقه، جهت در 5 طبقه (4 جهت اصلی W، S، N،E و یک طبقه بدون جهت P) و ارتفاع از سطح دریا در 5 طبقه (400 متری) در نرم افزار ArcGIS تهیه شد.
داشتن اطلاعات مربوط به منابع خاک قبل از اختصاص یک منطقه جنگلی به پارک جنگلی الزامی است. زیرا چگونگی وضعیت مشخصات فیزیکی خاک نقش مهمی در ارزیابی مناطق جهت استفاده تفرجی دارد. بافت، دانه بندی، عمق و وضعیت زهکشی خاک نقش مهمی در انتخاب مناسب مناطق برای استفادههای مختلف تفرجی دارد (5) به منظور بررسی خاک منطقه به دلیل اینکه عکسهای هوایی منطقه در اختیار نبود لذا ابتدا اقدام به جمعآوری و مطالعه اطلاعات، از جمله نقشهها و گزارشات مختلف منطقه گردید سپس با استفاده از نقشه قابلیت اراضی استان کرمانشاه با مقیاس 1:250000 و کنترل صحرایی با استفاده از GPS دستی و استفاده از گزارشات مختلف طبقهبندی خاک منطقه انجام شد.
بررسی تیپ پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه با استفاده از روش فیزیونومی – فلورستیک نشان میدهدکه 68 درصد (8/1694 هکتار) توسط پوشش جنگلی و 37 درصد (5/803 هکتار) توسط پوشش مرتعی پوشیده شده است. پوشش مرتعی سامان عرفی قوری قلعه از شرایط نسبتاً خوبی برخوردار است. بطوریکه تقریباً تمام سطح منطقه مورد مطالعه تا ارتفاع 3100 متری از سطح دریا را فرا گرفته است. این پوشش به ویژه در ترازهای بالای 2100 متری از سطح دریا از تراکم خوبی برخوردار است. بهمنظور تهیه نقشه تراکم پوشش گیاهی از روش آماربرداری منظم یا سیستماتیک تصادفی استفاده شد. در این روش تعداد 30 قطعه نمونه با مساحت 20 آری به شکل دایره برداشت شد. ابتدا با توجه به مساحت منطقه مورد مطالعه و تعداد قطعات نمونه شبکهای محاسبه و با توجه به مقیاس نقشه روی کاغذ میلیمتری ترسیم و نقشه به طور تصادفی روی شبکه قرار داده شد. سپس محل تقاطع اضلاع شبکه که مرکز قطعات نمونه میباشد به روی نقشه منتقل شد. در عملیات میدانی با استفاده از دستگاه GPS دستی مرکز قطعات نمونه مشخص و سپس از مرکز هر قطعه نمونه یک پلات دایرهای با مساحت 20 آر زده شد. قطر برابر سینه تمام درختان و ارتفاع بعضی از درختان اندازهگیری و در فرمهای مربوطه وارد شد در ضمن در مورد درختانی که در مرز قطعه نمونه بودند فاصله میانه قطر درخت در محل ارتفاع برابر سینه از مرکز قطعه نمونه اندازهگیری شد و اگر این فاصله کمتر از شعاع مشخص شده بود درخت اندازهگیری و در غیر این صورت اندازهگیری نمیشد.
سپس با استفاده از شیوهی چند ترکیبی و رویهمگذاری نقشههای شیب، جهت و ارتفاع نقشهی واحد شکل زمین تهیه شد. با استفاده از نرم افزار 9.2ArcGIS نقشه سنگ و خاک را با نقشه واحد شکل زمین تلفیق نموده و واحدهایی که از نظر خاک و واحدهای زمین مشترک بودند بر هم منطبق شدند و نقشه واحد زیست محیطی پایه یک تهیه شد. سپس این نقشه با نقشه تراکم پوشش گیاهی رویهمگذاری شد و نقشه نهایی واحدهای زیست محیطی حاصل شد که هر واحد آن شامل 6 فاکتور شیب، جهت، خاک، زمین و پوشش گیاهی است.
روش تهیه نقشه توان طبیعتگردی بر اساس فاکتورهای اکولوژیک
با تلفیق نقشه واحد شکل زمین، خاک و پوشش گیاهی و با توجه به معیارهای موجود در مدل مخدوم، ارزیابی توان طبیعتگردی سامان عرفی قوری قلعه بر مبنای فاکتورهای اکولوژیک انجام و نتیجه کار به صورت نقشه توان طبیعتگردی عرضه شد.
ماتریس SWOT
تجزیه و تحلیل SWOT که مخفف واژگان لاتین Thereat (تهدید)، Opportunity (فرصت)، Weakness (نقاط ضعف) و Strength (نقاط قوت) میباشد. تجزیه و تحلیل SWOT شناسایی نظاممند عواملی است که راهبرد باید بهترین سازگاری را با آنها داشته باشد. منطق رویکرد مذکور این است که راهبرد اثر بخش باید قوتها و فرصتهای سیستم را به حداکثر برساند، ضعفها و تهدیدها را به حداقل برساند. این منطق اگر درست به کار گرفته شود نتایج بسیار خوبی برای انتخاب و طراحی یک راهبرد اثر بخش خواهد داشت(6).
به طور اجمالی میتوان گفت که این تکنیک ابزاری برای تحلیل وضعیت و تدوین راهبرد است و این امور از طریق :
- بازشناسی و طبقهبندی قوتها و ضعفهای درونی سیستم
- بازشناسی و طبقهبندی فرصتها و تهدیدهای موجود در محیط خارج سیستم
- تکمیل ماتریس SWOT : تدوین راهبردهای گوناگون برای هدایت سیستم در آینده صورت میگیرد. (7).
برای جمعآوری اطلاعات و دادههای مورد نیاز از بررسیهای اسنادی و کتابخانهای و مطالعات میدانی استفاده شد. در مرحله اول با استفاده از روش پیمایش، مطالعات میدانی صورت گرفته روی محیط داخلی و خارجی ناحیه، فهرستی از نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها در چارچوب ابعاد توسعه طبیعتگردی (محیط - زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی - فرهنگی، زیر ساخت - کالبدی) تهیه شد. در مرحله دوم با استفاده از روش نمونهگیری کوکران، از بین شهروندان شهرستان کرمانشاه تعداد170 نفر، از میان گردشگران در منطقه مورد مطالعه تعداد 140 نفر و برای مسئوولان تعداد 25 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. سپس با نظر خواهی از شهروندان شهرستان کرمانشاه، گردشگران و مسئوولان و وزندهی با پنج درجه شدت (بسیار کم امتیاز، کم امتیاز، متوسط امتیاز، زیاد امتیاز و بسیار امتیاز) به هر کدام از این مسائل و سپس با محاسبه و تحلیل آنها با استفاده از مدلSWOT اولویتها مشخص گردید. در مرحله سوم به منظور اولویتبندی بر حسب اهمیت نظرات هر کدام از مشارکتکنندگان ضریب اهمیتی بین صفر تا یک برای آنها لحاظ شده است که در اینجا برای مسئوولان ضریب (5/0) و برای شهروندان کرمانشاهی ضریب (3/0) و برای گردشگران ضریب (2/0) در نظر گرفته شد. و در نهایت جهت برطرف کردن یا تقلیل نقاط ضعف و تهدیدها و تقویت و بهبود نقاط قوت فرصتهای موجود در ارتباط با گسترش طبیعتگردی در سامان عرفی قوری قلعه استراتژی مناسب ارائه شده است. (8).
نتایج و بحث
نتایج حاصل از نقشهها
در روش تجزیه و تحلیل سیستمی شناسایی منابع اکولوژیکی در نهایت به تهیه نقشه های متنوع اکولوژیکی ختم می گردد. نتایج حاصل از نقشه های تهیه شده در این تحقیق به شرح ذیل می باشد.
نقشه شیب
طبق نقشه شیب (شکل2) 20 درصد از سطح منطقه مورد مطالعه دارای شیب 5-0 درصد است که این مناطق به دلیل شیب کم و ارتفاع مناسب قابلیت برنامهریزی برای تفرج متمرکز درجه 1 را دارد، 25 درصد از سطح منطقه دارای شیب 15-5 درصد میباشد که مناسب برنامهریزی جهت تفرج متمرکز درجه 2 است. 19 درصد از سطح منطقه در طبقه شیب 25-15 درصد قرار گرفته که مناسب تفرج گسترده درجه 1 میباشد و 35 درصد از سطح منطقه شیب 50-25 درصد دارد که مناسب تفرج گسترده درجه2 میباشد. 10 درصد مساحت باقی مانده از منطقه دارای شیب 75-50 درصد است که برای برنامهریزی تفرجی مناسب نمیباشد. با توجه به این نتایج میتوان گفت به جزء 10 درصد از مساحت منطقه که باید حفاظتی اعلام شود. 90 درصد از مساحت منطقه از نظر شیب برای برنامهریزی تفرجی مناسب است. در حالیکه (9) در تحقیق خود در پارک جنگلی آبیدر به این نتیجه رسید که پارک جنگلی آبیدر از نظر شیب مناسب برنامهریزی برای تفرج متمرکز درجه 1 نیست زیرا مناطقی با شیب 5-0 درصد بسیار کم است (1درصد) به طوریکه قابل برنامهریزی نمیباشد ولی در سامان عرفی قوری قلعه 20 درصد از سطح منطقه از نظر شیب مناسب برای برنامهریزی برای تفرج متمرکز درجه 1 است.
شکل 2- نقشه طبقات شیب سامان عرفی قوری قلعه
- نقشه جهات جغرافیایی
طبق نقشه جهت )شکل 3) 69 درصد از مساحت منطقه دارای جهت جغرافیایی جنوبی و غربی است که مناسب برنامهریزی در فصل زمستان، 23 درصد از سطح منطقه بدون جهت بوده که مناسب برنامهریزی در فصول زمستان، بهار و اوائل پائیز میباشد و 8 درصد از مساحت منطقه دارای جهت جغرافیایی شرقی و شمالی است که مناسب برنامهریزی در فصل تابستان میباشد.
شکل3- نقشه جهت سامان عرفی قوری قلعه
نقشه طبقات ارتفاعی
نتایج نشان داد 45 درصد (043/1117 هکتار) از مساحت منطقه در طبقه ارتفاعی 1800-1400 متر، 28 درصد (369/696 هکتار) از مساحت منطقه در طبقه ارتفاعی 2200-1800 متر، 14 درصد (942/362 هکتار) از مساحت منطقه در طبقه ارتفاعی 2600-2200 متر، 13 درصد (942/314 هکتار) از مساحت منطقه در طبقه ارتفاعی 300-2600 متر و 316/5 هکتار از مساحت منطقه در طبقه ارتفاعی بیشتر از 3000 متر قرار دارد. با توجه به این نتایج بیشتر سطح منطقه مورد مطالعه در طبقه ارتفاعی 1800-1400 متر از سطح دریا قرار دارد (شکل 4).
شکل 4- نقشه طبقات ارتفاع سامان عرفی قوری قلعه
نقشه طبقات خاک
نقشه خاک سامان عرفی قوری قلعه با توجه به انواع بافت خاک موجود در منطقه، در 6 طبقه (شکل 5) و نقشه عمق خاک منطقه مورد مطالعه در3 طبقه تهیه شد (شکل 6). نتایج حاصل از نقشه طبقات بافت و عمق خاک نشان داد که بیشتر مساحت منطقه مورد مطالعه دارای بافت رسی و خاک کم عمق تا نیمه عمیق میباشد.
تراکم پوشش گیاهی
نقشه تراکم پوشش گیاهی در 3 طبقه تهیه شد (شکل7). نتایج نشان داد 40 درصد (048/1001 هکتار) مساحت منطقه دارای تراکم پوشش گیاهی بین 50-25 درصد، 32 درصد (656/803 هکتار) مساحت منطقه دارای تراکم کمتر از 10 درصد و 28 درصد (759/693 هکتار) از مساحت منطقه مورد مطالعه دارای تراکم 25-10 درصد میباشد. وضعیت فیزیونومی و ساختار
رستنیها جنگل برای اکوتوریستها بسیار با اهمیت بوده و وجود تنوع ساختار پوشش گیاهی، وجود فرمهای حیاتی متفاوت، تراکم و تنوع گونههای گیاهی برای گردشگران جالب بوده و اثرات مطلوبی بر آنها میگذارند. نتایج بررسی پوشش گیاهی سامان عرفی قوری قلعه نشان میدهد که از نقطه نظر پوشش مرتعی منطقه از شرایط نسبتاً خوبی برخوردار است به دلیل اینکه اغلب گونههای علفی، تک لپهای هستند. زیرا تک لپهها در مقابل اثرات تفرج مقاومتر از دو لپهها میباشند. از نظر تراکم پوشش گیاهی 40 درصد از سطح منطقه دارای تراکم پوشش گیاهی بین 50-25 درصد میباشد که از این نظر مناسب برای تفرج متمرکز درجه 2 میباشد. بنابراین منطقه مورد مطالعه از نظر تراکم پوشش گیاهی مناسب برنامهریزی برای تفرج متمرکز درجه 1 نیست.
شکل5- نقشه طبقات بافت خاک سامان عرفی قوری قلعه
شکل6- نقشه طبقات عمق خاک سامان عرفی قوری قلعه
شکل7- نقشه تراکم پوشش گیاهی سامان عرفی قوری قلعه
نقشه توان طبیعتگردی سامان عرفی قوری قلعه
با تلفیق نقشههای واحد شکل زمین، خاک و پوشش گیاهی، نقشه توان طبیعتگردیمنطقه تهیه شد.(شکل 8) سپس با توجه به معیارهای موجود در مدل تجزیه و تحلیل سیستمی، نسبت به ارزیابی توان تفرجیجنگلهای سامان عرفی قوری قلعه اقدام گردید. نتیجه کار به صورت نقشة توان طبیعتگردیبه دست آمد. این نقشه دارای 140 واحد همگن است که هر واحد 7 پارامتر شیب، جهت، ارتفاع، بافت خاک، زمینشناسی و تراکم پوشش گیاهی مربوط به خود را دارد.طبق نقشه توان طبیعتگردیقسمتهایی از منطقه که در نقشه واحدهای شکل زمین جهت فعالیتهای تفرجیمناسب نشان داده شده بود در نقشه توان تفرجینامناسب دیده میشود که این محدویت به دلیل پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه میباشد.
نتایج این تحقیق نشان داد که 38 درصد از مساحت منطقهی مورد مطالعه توان تفرج گسترده طبقهی یک دارد. این نتایج بیانگر این مطلب است که بخش اعظم مساحت سامان عرفی قوری قلعه دارای توان تفرج گسترده درجه 1 است.(12-10) که این خود نقطهی مثبتی برای گسترش تفرج طبیعی در منطقهی مورد مطالعه است. از آنجایی که در این مناطق اکثر فعالیتهای تفرجی مناسب با محیط زیست طبیعی صورت میگیرد امکانات تفرجی بسیار ساده بوده و فعالیتها کاملاً با محیط طبیعی سازگاری دارند. در این زمینه (13) بیان کرد بهره برداری از منابع باید در جهت توسعه پایدار باشد و استفادههای تفرجی متناسب با توان طبیعی منطقه انجام شود. لذا برای منطقهی مورد مطالعه میتوان امکانات مناسب با فعالیتهایی مانند پیادهروی، سوارکاری و دوچرخهسواری کوهستان مهیا کرد. بعد از تفرج گسترده درجه یک، بیشتر مساحت منطقه (33 درصد) توان تفرج گستردهی طبقهی دو دارد. این طبقهی تفرجی بیانگر مناطقی است که شیب نسبتاً بالایی دارند. در این مناطق به دلیل شیب بالا فعالیتهای معمول تفرجی (پیک نیک، کمپینگ) مرسوم نیست، اما میتوان برنامههای لازم برای توسعه فعالیتهای کوهنوردی، صخرهنوردی، سنگنوردی، دوچرخهسواری کوهستان و تلهکابین را در آن گسترش داد. بر اساس نتایج بدست آمده 29 درصد از مساحت منطقه، مناسب برنامهریزی برای تفرج متمرکز طبقهی دو است. با توجه به اینکه 25 درصد از مساحت منطقه دارای شیب 15-5 درصد، 25 درصد از مساحت منطقه دارای جهت شمالی- غربی، ارتفاع نسبتاً متوسط و خاک رسی- لومی است و همچنین 40 درصد از مساحت منطقه دارای تراکم پوشش گیاهی بین 50-25 درصد است. با توجه به مدل اکولوژیکی توریسم، مناطقی با این ویژگی جزء مناطق تفرج متمرکز درجه 2 طبقهبندی میشود. با توجه به وسعت نسبتاً زیاد این طبقهی تفرجی و تمایل بیشتر گردشگران به استفاده از مناطق با توان تفرج متمرکز و امکانات موجود در آن را دارند با توجه به تخریب زیست محیطی بیشتر در این مناطق نیاز به اپتیمم نگه داشتن تعداد گردشگران در این مناطق است. بنابراین به منظور حفظ این مناطق و استفادهی بهینه از مناطق مختلف سامان عرفی قوری قلعه با حفظ مصالح طبیعی به افزایش سطح طبقهی متمرکز و احداث محوطههایی مناسب برای خورگشت و اردو زدن در این منطقه اقدام کرد (11) همخوانی دارد. (14) در تحقیقات خود در پارک جنگلی کیبال در اوگاندا به این نتیجه رسید که تعیین ظرفیت برد تفرجی پارک جنگلی و همراه بودن آن با اهداف اکوتوریسمی، با اهداف حفاظتی تناقضی ندارد اما با توجه به تخریب زیست محیطی بیشتر در مکانهای کمپ، نیاز به اپتیمم نگه داشتن تعداد بازدیدکنندگان در این مکانها و استفاده بهینه از مناطق مختلف پارک جنگلی است (15) در تحقیق خود در تین موشان در کشور چین، برآورد میزان ظرفیت برد تفرجگاهها را مهمترین معیار ارزیابی تفرجگاهها عنوان کرد. منطقه مورد مطالعه فاقد تفرج متمرکز درجه 1 است. در واقع مناطق دارای تفرج متمرکز درجه1، مطلوبترین مناطق برای تفرج محسوب میشوند. روشن است که انتخاب این چنین واحدهایی بر اساس حساسیتهای خاصی صورت میگیرد لذا مساحت مناطق بالقوه برای این نوع تفرج معمولا محدود است. در اغلب تحقیقات انجام گرفته در ایران، نیز نتایج مشابهی حاصل شده است. بیشترین مساحت منطقه به تفرج گسترده و کمترین مساحت آن به تفرج متمرکز درجه 1 اختصاص دارد. طبق نقشه شیب 1 درصد (10 هکتار) از مساحت منطقه دارای شیب 70-50 درصد است در نتیجه محدودههای دارای شیب بالا در این منطقه محدود میباشد. با توجه به اینکه شیب واحد جنگلی مهمترین عامل در ارزیابی توان تفرجی است. میتوان نتیجه گرفت تقریباً تمام عرصه منطقه جنگلی پتانسیل جذب طبیعتگرد و توان استفاده تفرجی را دارد.
شکل 8- نقشه توان تفرجی سامان عرفی قوری قلعه
ماتریس SWOT
نتایج ماتریس SWOT نشان داددر منطقه مورد مطالعه تعداد 16 قوت داخلی در برابر 20 نقطه ضعف داخلی و 11 فرصت خارجی در برابر 11 تهدید خارجی شناسایی و بررسی شده است به این ترتیب در مجموع 27 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیتها و 31 ضعف و تهدید به عنوان محدودیتها و تنگناها پیش روی منطقه مورد مطالعه جهت گسترش طبیعت گردی قابل شناسایی است.
جدول 1- ماتریس Swot (عوامل اصلی تأثیرگذار بر توسعه طبیعتگردی در سامان عرفی قوری قلعه)
بیرونی داخلی |
فرصتها (O) قوت (s ) 1- استفاده از ظرفیتهای طبیعی منطقه برای توسعه اکوتوریسم 1- نزدیکی منطقه مورد مطالعه به سراب روانسر، ارتفاعات شاهو و... 2- امکان ایجاد گردشگری طبیعی کوهستان و... 2- برخورداری کل محدوده از خطوط انتقال برق و تلفن و... 3- امکان توسعه کاشت و پرورش گیاهان دارویی، صنعتی 3- وجود بافت جوان و جویای کار در منطقه مورد مطالعه 4- افزایش انگیزه بیشتر برای مسافرت و تفریح در این 4- مستعد بودن و آماده بودن منطقه جهت سرمایهگذاری و... 5- تمایل زیاد ساکنان به مشارکت در طرحهای توسعه 5- امکان تولید محصولات خشکبار از باغات محدوده عرصه 6- هم مرزی با کشور عراق و امکان توسعه مبادلات اقتصادی و گردشگری 6- بافت و ساختار سنتی سکونتگاهی 7- اشتغالزایی به وسیله گسترش اکوتوریسم به عنوان یکی از مهمترین ساز 7- برخورداری از پیشینه تاریخی طولانی و کارهای مناسب در جهت توسعه 8- بالا بودن نرخ جمعیت فعال اقتصادی 8- امکان پروش زنبور عسل، مرغ و بوقلمون 9- وجود آداب و رسوم فرهنگ محلی 9- همکاری دولت با بخش خصوصی برای توسعه زیر ساختها 10- آشنایی مردم با فرهنگ گردشگری 10- نزدیکی منطقه به شهرستان پاوه و روانسر و امکان خدماتگیری از آنها 11- وجود 6 ماه (اردیبهشت تا آبان) آسایش اقلیمی 11- نزدیک بودن منطقه به زیر ساختهای گردشگری شهرستان پاوه 12- وجود چشم انداز زیبا به همراه فضای سبز طبیعی و باغات گردو 13- وجود چند چشمه در محدوده مورد مطالعه 14- وجود غار قوری قلعه 15- وجود ارتفاعات و قلل مرتفع جهت انجام ورزش ها و تفریحاتی 16- وجود گونه های غیر چوبی و غیر علوفه ای (محصولات فرعی) تهدیدها (T) ضعفها (W) 1- عدم سنجش ظرفیت زیست محیطی (برد اکولوژیک) در محدوده 1- طولانی بودن دوره خشک (حدود 6 ماه در فصل تفرج) مورد مطالعه 2- نامناسب بودن تأسیسات و تجهیزات تفریحی برای کودکان 2- از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی توسط گردشگران 3- نامناسب بودن و ناکافی بودن تأسیسات و تجهیزات تفریحی 3- در معرض تهاجم قرار گرفتن فرهنگ سنتی و محلی (همانند: زبان، آداب 4- توزیع نامناسب آب قابل شرب و رسوم محلی و نوع پوشاک، معماری و مسکن و...) با افزایش گردشگران 5- کمبود وسعت پارکینگ در هنگام ازدحام جمعیت 4- تراکم بیش از حد جمعیتی و شلوغ شدن در محدوده اطراف غار 6- عدم وجود مسیرهای دسترسی برای ورود به داخل جنگل 5- پایین بودن سهم اوقات فراغت و تفریحات در اقتصاد خانواده 7 - شیب زیاد در اغلب منطقه مورد مطالعه 6- عدم آشنایی روستائیان و مردم منطقه به حفاظت از منابع طبیعی 8- تفاوت میان فرهنگ و زبان گردشگران با مردم روستای قوری قلعه 7- افزایش قابل توجه میزان بیکاری 9- کمرنگ بودن اعتماد اجتماعی به طرح های توسعه 8- خطر تصادفات زیاد در مسیر ارتباطی 10- توزیع نامناسب گردشگران در فصول مختلف سال 9- کمبود علائم و خدمات مرتبط در جادهها 11- نامناسب بودن تسهیلات خدماتی و بهداشتی 10- کمبود شبکه اورژانس و فوریتهای پزشکی در منطقه مورد مطالعه 12- عدم وجود نیروهای متخصص و آموزش دیده در این نواحی 11- ازدحام زیاد خودروها و مردم در قسمت ورودی 13- ایجاد مشاغل کاذب و بالا بودن نرخ بیکاری در منطقه 14- نامطلوب بودن شرایط توپوگرافی جهت توسعه کشاورزی 15- کمبود بنیه مالی مردم منطقه مورد مطالعه جهت سرمایهگذاری 16- عدم آشنایی و شناخت مردم برای بازاریابی محصولات خود 17- عدم دسترسی هوایی به منطقه مورد مطالعه 18- عدم دسترسی ریلی و عدم وجود خطوط ریلی 19- یک بانده بودن جاده آسفالته کرمانشاه- قوری قلعه 20- عدم وجود ترمینال جهت تردد افرادیکه خودرو شخصی ندارند |
نتایج الویت بندی نهایی ماتریس SWOT
به منظور این اولویتبندی، بر حسب اهمیت نظرات هر کدام (شهروندان شهرستان کرمانشاه، مسئوولان، گردشگران) ضریب اهمیتی بین صفر تا یک برای آنها در نظر گرفته شد که برای مسئوولان (50%) و برای شهروندان شهرستان کرمانشاه (30%) و برای گردشگران (20%) در نظرگرفته شد. همانطورکه جداول2 و3 استنباط میشود. وجود غار قوریقلعه به عنوان مهمترین نقطه قوت داخلی و مؤلفه نبود تأسیسات و تجهیزات تفریحی برای کودکان، اولویت نقاط ضعف داخلی در توسعه طبیعتگردی در سامان عرفی قوریقلعه را دارا است. علاوه بر این، از بین فرصتهای بیرونی مؤلفه استفاده از ظرفیتهای طبیعی منطقه به منظور توسعه اکوتوریسم شناسایی شد و از بین تهدیدهای خارجی نیز مؤلفه از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی به دلیل افزایش تعداد گردشگران به عنوان مهمترین تهدید خارجی شناخته شد.
جدول 2- اولویت بندی نهایی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) در توسعه طبیعتگردی از دیدگاه 3 گروه مشارکت کننده
اولویت بندی نقاط قوت (S) |
اولویت |
اولویت بندی نقاط ضعف (W) |
اولویت |
وجود غار قوری قلعه |
1 |
نامناسب بودن تأسیسات تفریحی برای کودکان |
1 |
چشم انداز زیبا |
2 |
نامناسب بودن و ناکافی بودن تجهیزات تفریحی |
2 |
وجود چشمه در محدوده مورد مطالعه |
3 |
کمبود وسعت پارکینگ |
3 |
وجود ارتفاعات و قلل مرتفع |
4 |
عدم وجود نیروهای متخصص و آموزش دیده |
4 |
وجود آداب و رسوم فرهنگی و سنتی |
5 |
توزیع نامناسب آب قابل شرب |
5 |
وجود 6 ماه آسایش اقلیمی |
6 |
طولانی بودن دوره خشک |
6 |
امکان تولید محصولات خشکبار |
7 |
نامناسب بودن تسهیلات خدماتی و بهداشتی |
7 |
مستعد و آماده بودن منطقه جهت سرمایهگذاری |
8 |
یک بانده بودن جاده آسفالته کرمانشاه- قوری قلعه |
8 |
بافت و ساختار سنتی سکونتگاهی |
9 |
عدم وجود مسیرهای دسترسی برای ورود به داخل جنگل |
9 |
نزدیکی منطقه به سراب روانسر |
10 |
توزیع نامناسب گردشگران در فصول مختلف سال |
10 |
بالا بودن نرخ جمعیت فعال اقتصادی |
11 |
عدم آشنایی و شناخت مردم برای بازاریابی محصولات خود در بین گردشگران |
11 |
وجود بافت جوان و جویای کار |
12 |
عدم ترمینال، جهت تردد افرادی که خودرو شخصی ندارند |
12 |
برخورداری کل محدوده از خطوط انتقال برق |
13 |
شیب زیاد در اغلب منطقه مورد مطالعه |
13 |
برخورداری از پیشینه تاریخی طولانی |
14 |
کمبود بنیه مالی مردم منطقه مورد مطالعه جهت سرمایهگذاری در بخش گردشگری |
14 |
وجود گونههای غیر چوبی و غیر علوفهای |
15 |
تفاوت میان فرهنگ و زبان گردشگران و سایر استانها با مردم روستای قوری قلعه |
15 |
آشنایی مردم با فرهنگ گردشگری |
16 |
ایجاد مشاغل کاذب و بالا بودن نرخ بیکاری |
16 |
|
|
کمرنگ بودن اعتماد اجتماعی به طرح های توسعه |
17 |
|
|
نامطلوب بودن شرایط توپوگرافی جهت توسعه کشاورزی |
18 |
|
|
عدم دسترسی ریلی و عدم وجود خطوط ریلی |
19 |
|
|
عدم دسترسی هوایی به منطقه مورد مطالعه |
20 |
جدول 3- اولویت بندی نهایی عوامل خارجی (فرصتها و تهدیدها) در توسعه طبیعتگردی از دیدگاه 3 گروه مشارکت کننده
اولویت بندی نقاط فرصتها (O) |
اولویت |
اولویت بندی نقاط تهدیدها (T) |
اولویت |
استفاده از ظرفیتهای طبیعی منطقه برای توسعه اکوتوریسم و گردشگری روستایی |
1 |
از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی توسط گردشگران |
1 |
افزایش انگیزه بیشتر برای مسافرت و تفریح در این منطقه به دلیل معروفیت غار قوری قلعه |
2 |
خطر تصادفات زیاد در مسیر ارتباطی |
2 |
امکان ایجاد گردشگری طبیعی کوهستان و... |
3 |
تراکم بیش از حد جمعیت و شلوغ شدن در محدودۀ اطراف غار قوری قلعه |
3 |
امکان توسعه کاشت و پرورش گیاهان دارویی |
4 |
عدم سنجش ظرفیت زیست محیطی(برد اکولوژیک) |
4 |
اشتغالزایی به وسیله گسترش اکوتوریسم |
5 |
در معرض تهاجم قرار گرفتن فرهنگ سنتی و محلی |
5 |
امکان پروش زنبور عسل، مرغ و بوقلمون |
6 |
عدم آشنایی روستائیان و مردم منطقه به حفاظت از منابع طبیعی |
6 |
هم مرزی با کشور عراق و امکان توسعه مبادلات اقتصادی و گردشگری |
7 |
ازدحام زیاد خودروها و مردم در قسمت ورودی |
7 |
همکاری دولت با بخش خصوصی برای توسعه زیر ساختها |
8 |
کمبود شبکه اورژانس و فوریتهای پزشکی |
8 |
نزدیک بودن منطقه مورد مطالعه به زیر ساختهای گردشگری |
9 |
افزایش قابل توجه میزان بیکاری |
9 |
تمایل زیاد ساکنان به مشارکت در طرحهای توسعه گردشگری در آینده |
10 |
کمبود علائم و خدمات مرتبط در جادهها |
10 |
نزدیکی منطقه مورد مطالعه به شهرستان پاوه و روانسر و امکان خدمات گیری از آنها |
11 |
|
11 |
همچنین میتوان نتایج بدست آمده از ماتریس SWOT را از دو جنبه کیفی و کمی به شرح زیر تقسیم کرد.
1- نتایج جنبههای کیفی هر یک از عوامل مؤثر شناسائی شده، بیانگر این مطالب است که:
الف) آستانه آسیبپذیری سامان عرفی قوری قلعه به لحاظ توسعه طبیعتگردی بالا است.
ب) توزیع و تخصیص مجدد منابع در سطح سامان عرفی قوری قلعه با توجه به محدود بودن فرصتها و بالا بودن ضعفها امری الزامی است.
2- نتایج جنبههای کمی نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها نشان میدهد:
الف) در بین نقاط قوت در منطقه مطالعه، وجود غار قوری قلعه و چشم انداز زیبا به همراه فضای سبز و باغات گردو در اطراف روستای قوری قلعه که جلوه و زیبایی خاصی به منطقه بخشیده است به عنوان مهمترین نقطه قوت منطقه مورد مطالعه در جهت توسعه طبیعتگردی به حساب میآید که به منظور استفاده بهینه از این عوامل بر توسعه طبیعتگردی در این منطقه تأکید میشود.
ب) علاوه بر این از بین نقاط ضعف در سامان عرفی قوری قلعه، نامناسب بودن تأسیسات و تجهیزات تفریحی برای کودکان در اولویت بوده که در این زمینه با احداث و گسترش خدمات و تجهیزات برای کودکان این موارد به عنوان موانع توسعه طبیعتگردی بر طرف شده، بهبود و ارتقاء یابند.
ج) همچنین با توجه به نتایج بدست آمده، از بین فرصتهای بیرونی، مؤلفه استفاده از ظرفیتهای طبیعی منطقه به منظور توسعه طبیعتگردی در اولویت بوده که با تهیه طرح طبیعتگردی و معرفی جاذبههای طبیعی منطقه در گسترش طبیعتگردی در منطقه مورد مطالعه اقدام کرد.
د) از بین تهدیدهای خارجی از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی به دلیل افزایش تعداد گردشگران به عنوان مهمترین تهدید خارجی قلمداد شد که با برنامهریزی برای تأمین سوخت گردشگران و تنوع بخشی به برنامههای اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی گردشگران در نحوه برخورد با طبیعت از این تهدید خارجی جلوگیری کرد. در یک جمع بندی می توان گفت آستانه آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه بسیار بالا بوده و نیازمند بازنگری و ارائه سیاستهای مناسب درجهت رفع ضعفها و تهدیدها با استفاده از نقاط قوت و فرصتها میباشد. در حالی که (16) در تحقیق خود با عنوان تحلیل عوامل مؤثر بر گسترش گردشگری در ناحیه ساحلی چابهار با استفاده از مدل راهبردی SWOT به این نتیجه رسیدند که شهرستان چابهار علی رغم برخورداری از ظرفیت تبدیل شدن به یک منطقه نمونه گردشگری، تعدد تصمیمگیران و مسایل مدیریتی، کمبود زیر ساختها و ضعف تبلیغات را به عنوان موانع اصلی در رسیدن به این هدف در مقابل خود دارد.
ارائه راهبردها و راهکارها جهت توسعه طبیعتگردی
- راهبردهای رقابتی(SO):
در راهبردهای رقابتی که از تمرکز بر نقاط قوت درونی و فرصتهای بیرونی استوار است و در حقیقت از مقایسه نقاط قوت داخلی و فرصتهای خارجی با یکدیگر راهکارهایی به شرح زیر ارائه میشود .
1- ترویج و تبلیغ گردشگری طبیعی و اکوتوریسم.
2- طرحریزی و طراحی فعالیتهای گردشگری کوهستان محور متناسب با پتانسیلهای محیطی.
3- طرحریزی و طراحی فعالیتهای گردشگری روستا محور متناسب با پتانسیلهای محیطی و اجتماعی و فرهنگی روستای قوری قلعه.
4- تهیه طرح طبیعتگردی متناسب با پتانسیلهای طبیعی منطقه به منظور توسعه طبیعتگردی در منطقه مورد مطالعه.
جدول4- ماتریس SWOT و نحوه تعیین استراتژیها
راهبردهای تنوع (ST)
در راهبردهای تنوع بخشی که بر نقاط قوت درونی و تهدید بیرونی متمرکز است و در حقیقت از مقایسه نقاط قوت داخلی با تهدیدات خارجی با یکدیگر راهکارهایی به شرح زیر ارائه میشود.
1- برنامریزی برای تأمین سوخت گردشگران.
2- تنوع بخشی به برنامههای اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی گردشگران در برخورد با طبیعت به منظور حفاظت از منابع طبیعی.
3- تعیین حد مطلوب تراکم جمعیت در مراکز و مکانهای تفریحی سامان عرفی قوری قلعه.
راهبردهای بازنگری( (WO
در راهبردهای بازنگری ضمن تأکید بر نقاط ضعف درونی، سعی بر بهرهگیری از فرصتهای بیرونی در جهت رفع ضعف توسعه طبیعتگردی سامان عرفی قوری قلعه میباشد. راهکارهایی به شرح زیر ارائه میشود.
1- بازنگری به نحوه توزیع تسهیلات و خدمات اقامتی و تفریحی در سامان عرفی قوری قلعه.
2- احداث و گسترش خدمات و تجهیزات تفریحی برای کودکان.
3- بازنگری به نحوه توزیع تسهیلات بهداشتی و خدماتی در منطقه مورد مطالعه.
راهبردهای تدافعی (WT)
از مقایسه نقاط ضعف داخلی با تهدیدات خارجی راهکارهایی به شرح زیر ارائه میشود.
1- آموزش و اطلاع رسانی به مردم در نحوه برخورد با گردشگران و همچنین آموزش به گردشگران دربارۀ فرهنگ، آداب و رسوم، قوانین محلی و سنتی.
2- تدوین قوانین ویژه به منظور استفاده بهینه از جاذبهها و منابع طبیعی منطقه برای گردشگران جهت جلوگیری از تخریب و از بین رفتن منابع طبیعی.
نتیجهگیری
با توجه به کلیه نتایج بدست آمده میتوان در نهایت چنین نتیجه گیری کرد که سامان عرفی قوری قلعه بر اساس مدل تجزیه و تحلیل سیستمی (مخدوم، 1385) فاقد توان تفرج متمرکز درجه 1 است و 29 درصد از مساحت منطقه مناسب برنامهریزی برای تفرج متمرکز درجه 2 است. این مطلب گواهی بر اثبات شدن فرضیه اول یعنی جنگلهای سامان عرفی قوری قلعه دارای تفرج متمرکز درجه 1و2 است. همچنین نتایج نشان داد 38 درصد از مساحت منطقه مورد مطالعه دارای توان تفرج گسترده درجه 1 و 33 درصد از مساحت منطقه مناسب برنامهریزی برای تفرج گسترده درجه 2 است در نهایت میتوان چنین نتیجهگیری کرد که 71 درصد از وسعت منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل طبیعتگردی است این مطلب نیز گواهی بر اثبات شدن فرضیه سوم پژوهش حاضر میباشد. ولی در حال حاضر مناطقی که دارای منابع آبی، پوشش گیاهی و راههای دسترسی مناسب است بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد از طرفی دیگر به دلیل شهرت غار قوری و عدم آگاهی گردشگران از دیگر جذابیتهای منطقه، موجب تراکم گردشگران در اطراف غار و چشمه حاشیه جاده گشته که موجب آسیبرسانی جدی و تخریب بیشتر در این مناطق میشود. بنابراین با تهیه طرح طبیعتگردی و آشنایی گردشگران با دیگر جاذبههای طبیعی منطقه مورد مطالعه میتوان از تراکم گردشگران در مناطق شناخته شده جلوگیری کرد لذا با توجه به جمیع جهات فرضیه دوم اثبات میشود. با توجه به بررسی وضعیت موجود و شناسایی نقاط قوت و فرصتهای توسعه طبیعتگردی در منطقه و از طرفی، نقاط ضعف و تهدیدهایی که در فرایند توسعه طبیعتگردی این ناحیه وجود دارد، رهیافتهای مؤثر بر این فرایند با توجه به مدل SWOT بیانگر آن است از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی به دلیل افزایش تعداد گردشگران در اطراف غار و چشمه حاشیه جاده، که موجب آسیبرسانی جدی و تخریب بیشتر در این مناطق میشود. از علل اصلی توسعه نیافتگی طبیعتگردی در منطقه مورد مطالعه است. بنابراین با تهیه طرح طبیعتگردی و آشنایی گردشگران با دیگر جاذبههای طبیعی منطقه مورد مطالعه میتوان از تراکم گردشگران در مناطق شناخته شده جلوگیری کرد. برنامهریزی برای تأمین سوخت گردشگران و تنوع بخشی به برنامههای اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی گردشگران در نحوه برخورد با طبیعت مهمترین راهبرد توسعه طبیعتگردی سامان عر فی قور ی قلعه شناخته شده است.
References
1- Quangminh,V., Quang tri,T., and Yamada, E.( 2003). Delination and incorpotatian of socio- infrastructure database into GIS for land use planning: Acase study of Tan phu Thanh Village. Journal of Tourism Management, 27(19):640-653.
2- Prato, T., (2007). Evaluating Land use plans under uncertainty Land Use policy. Journal of Land use Policy, 24: (12)165-174.
3- مخدوم، مجید. 1385. شالوده آمایش سرزمین. انتشارات دانشگاه تهران. 289 ص.
4- Hathout, S.,(2002). The use of GIS for monitoring and predicting urban growth in East and West st paul.Tourism managment, 66(11): 229- 238.
5- مخدوم، مجید. درویش صفت، علی اصغر. جعفرزاده، هورفر. و مخدوم، عبدالرضا. 1383. ارزیابی و برنامهریزی محیط زیست با سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS). انتشارات دانشگاه تهران. 304 ص.
6- حکمتنیا، حسن. موسوی، میر نجف. 1385. کاربرد مدل در جغرافیا با تأکید بر برنامهریزی شهری و ناحیهای. انتشارات علم نوین، 250 ص.
7- گلکار، کوروش. 1384، مناسبسازی تکنیک تحلیلی سوآت SWOT برای کاربد در طراحی شهری. مجله صفه، شماره 41، سال پانزدهم
8- افتخاری، عبداارضا رکن الدین. 1384. راهکارهای توسعه گردشگری روستایی با استفاده از مدل SWOT: دهستان لواسان کوچک، فصلنامه مدرس علوم انسانی، شماره 15. 69-39 صص.
9- تکیه خواه،جاهده،حسینی نصر، سید محمد، اولادی ،جعفر، شعبانی، مرتضی، 1389، بررسی توان تفرجی پارک جنگلی آبیدر با استفاده از GIS، پژوهشهای محیط زیست،1 (1):35-42.
10- محمودی، بیت الله. و دانهکار، افشین. 1388. تحلیل معیارها و عوامل محیطی- اکولوژیک موثر بر توان تفرجی سامان عرفی منج در جنگلهای شهرستان لردگان از طریق ارزیابی چند معیاره. فصلنامه آمایش سرزمین، 1(1): 55-69..
11- اسکندری،سعیده.، اولادی، جعفر.، و یخکشی، علی 1390. ارزیابی توان تفرجی پارکهای جنگلی با تکیه بر فاکتورهای مؤثر در تفرج، مطالعه موردی: پارک جنگلی سرخه حصار. فصلنامه جغرافیا و آمایش سرزمین، 1(2).38-58.
12- احمدی ثانی، ناصر.، بابایی کفاکی، ساسان. متاجی، اسدالله، 1390. بررسی امکان فعالیتهای اکوتوریسمی از نظر اکولوژیک در جنگلهای زاگرس شمالی با کاربرد تصمیمگیری چند معیاره، سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور، فصلنامه آمایش سرزمین، 3(4):45-64.
13- Tsaur, Sh., Lin,Y., and Lin, J. (2005). Evaluating ecotourism sustainability from the integrated perspective of resource. Community and Tourism Management,11(2):640-653.
14- Obua, J., and Harding, D., (1997) .Environmental impact of ecotourism in Kibal National Park. Journal of Sustainable Tourism, 10(4):213-223.
15- Wenjun Li , H., (2006) .Environmental management indicators for ecotourism in China’s nature reserves: A case study in Tianmushan Nature Reserve. Tourism managemen, 27(3):277-290.
16- ابراهیمزاده، ع. آقاسیزاده، ع. 1388 . تحلیل عوامل موثر بر گسترش گردشگری در ناحیه ساحلی چابهار با استفاده از مدل راهبردیSWOT، مجله مطالعات و پژوهشهای شهری و منطقهای، سال اول، شماره اول، 128- 107 صص.
[1]- کار شناس ارشد منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری(مسئول مکاتبات)
[2]- دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
[3]- M.Sc., Department of Forestry, Faculty of Agricultural and Natural Resource , University of Sari, Sari, Iran
2- Associate Professor, Department of Forestry, Faculty of Agricultural and Natural Resource, University of Sari, Sari, Iran
[5]- Geographic Information system
[6] - Digital Elevation Model