نویسندگان
1 کارشناس ارشد شیمی آلی، دانشگاه علوم پایه، گیلان، ایران*(مسئول مکاتبات).
2 دانشجو دکتری عمران، دانشگاه آزاد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
3 کارشناس صنایع غذایی، دانشگاه غیرانتفاعی تجن، ساری، ایران.
4 مربی گروه معدن، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران.
5 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور، ساری، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 39، زمستان 95
بررسی پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری آب شرب روستاهای قائمشهر
مریم خادمیان قادیکلایی[1]*
مصطفی زمانی [2]
فاطمه غفاری[3]
محمد رضا رحیمی[4]
سمانه محمودپور[5]
چکیده
خوردگی و رسوبگذاری از مهم ترین فاکتورهای مربوط به شبکههای آب آشامیدنی در بحث کنترل کیفیت است که نقش مهمی در سیستم انتقال و توزیع آب، از نظر جنبههای اقتصادی و بهداشتی میتواند ایفا کند. هدف این تحقیق تعیین پتانسیل خورندگی و رسوبگذاری آب آشامیدنی مورد استفاده در روستاهای قائمشهر بوده است که در سال 1394 انجام گرفت.
کیفیت شیمیایی و فیزیکی نمونهها و وضعیت پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری با استفاده از اندیسهای لانژلیه، رایزنر، پورکوریوس، تهاجمی و لارسون تعیین گردید.
نتایج میانگین و انحراف معیار اندیس لانژلیه به ترتیب برابر با 052/0، 438/0 و برای شاخص رایزنر به ترتیب 99/6، 785/0 و شاخص تهاجمی به ترتیب 90/11، 5/0 و شاخص پورکوریوس به ترتیب 85/5، 81/0 و لارسون به ترتیب 47/0 و 24/0 می باشد.
بر اساس نتایج بدست آمده، نشان می دهد که آب شرب روستاهای قائمشهر تمایل کمی به رسوبگذاری دارند.
کلمات کلیدی: آب شرب ، پتانسسیل رسوبگذاری ، پتانسیل خوردگی.
مقدمه
عوامل مختلفی بر روی کیفیت آب تاثیر میگذارند که خوردگی و رسوبگذاری 2 فاکتور بسیار مهم می باشند. چرا که میزان این فاکتورها نقش موثری در سیستمک انتقال و توزیع آب آشامیدنی، زیبا شناختی و اقتصادی در سیستمهای آبی بوجود می آورد. از نظر جنبه های بهداشتی، خوردگی می تواند در اثر عوامل متعددی از قبیل عوامل محیطی، عوامل میکروبی، دما، pH، سرعت جریان، جنس لوله، غلظت و نوع کلر باقی مانده، غلظت یون های کلر و سولفات و غلظت کربن وکلسیم معدنی باشد(1) از این میان فرایندهای شیمیایی را می توان عامل اصلی و عوامل بیولوژیکی در درجه دوم اهمیت خوردگی در یک منطقه قرار دارد(2). در اثر فرایند خوردگی مشکلاتی همچون ایجاد حفره در لوله ها، کاهش طول عمر تاسیسات، نشت زمین و هدر رفت آب ایجاد خواهد شد که سبب اتلاف هزینههای زیادی میگردد (3).
سرب و کادمیوم دو فلز بالقوه سمی بوده که نتیجه خوردگی لولههای شبکه توزیع میتواند وارد آب شبکه توزیع شوند(4). علاوه بر خوردگی ، رسوبگذاری نیز پدیده پیچیده ای است که موجب تجمع رسوبات نامطلوب روی سطوح تجهیزات صنعتی میشود(5). عمدهترین رسوبات کربناتکلسیم، کربناتمنیزیم، سولفاتکلسیم و کلرایدمنیزیم می باشد دربعضی مواقع رسوب عوامل فوق الذکر به صورت کنترل نشده باعث انسداد لولهها و افزایش هزینههای بهرهبرداری از تاسیسات آبرسانی میگردد (6). خوردگی و رسوبگذاری میتواند سبب مسدود شدن لولهها، کاهش دبی عبوری و عیوب غیر منتظره در لولهها گردد و همچنین می تواند باعث سوراخ شدن لولهها شود. که در این حالت آب زیادی از لولهها نشت کرده و میزان آب از دست رفته بسیار قابل توجه خواهد بود(7).
عوامل مختلفی از جمله بافت زمین شناسی و نوع منبع آب، روی کیفیت شیمیایی آب و همین طور روی اندیسهای خورندگی و رسوبگذاری آب تاثیر دارد. در مطالعه لی و همکاران در سال 2010 مشخص شد که خوردگی و ایجاد آب قرمز تنها در محلهایی مشاهده میشود که آب آنها از آبهای زیرزمینی تامین میشود (8). در مطالعه دیگری در شهر ایلام نتایج خورنده بودن آب شرب نشان داده شد (9).
آنچه که در سیستم انتقال و توزیع آب اهمیت دارد این است که خورندگی و رسوبگذاری آب به کیفیت شیمیایی آب بستگی دارد و در صورتی که آب از نظر کیفیت شیمیایی مطلوب باشد کمتر دچار خوردگی می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی شاخصهای لانژلیه، رایزنر، پورکوریوس، تهاجمی میباشد (10).
همین طور شاخص لارسون نیز به منظور بررسی خورنده بودن آب در مجاورت با لوله های فولادی با ساختار کربنی سبک و لولههای چدنی بررسی شده است (11). بنابراین این بررسی اطلاعات با ارزش در مورد عوامل موثر در تمایل به خورندگی و یا رسوبگذاری آب ارایه میدهد و به متصدیان آب آشامیدنی کمک خواهد کرد تا اقدامات لازم جهت کنترل رسوبگذاری اعمال نمایند.
روش بررسی
قائمشهر یکی از شهرستانهای استان مازندران می باشد که با مساحت 5/458 کیلومترمربع، 93/1 درصد از کل مساحت استان را به خود اختصاص داده است. شهرستان قائمشهر از جنوب با شهرستان سوادکوه از شمال با شهرستان جویبار، از شرق با شهرستان ساری و از غرب با شهرستان بابل هم مرز میباشد. این شهرستان دارای 117 روستا است که 75 روستای آن تحت پوشش آب و فاضلاب روستایی می باشد.
طول و عرض جغرافیایی این شهرستان بین 36 درجه و 21دقیقه تا 36 درجه و 38 دقیقه عرض شمالی و53 درجه و 3دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است.
این تحقیق با هدف تعیین پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری آب آشامیدنی روستاهای قائمشهر با استفاده از شاخصهای خوردگی لانژلیه، رایزنر، تهاجمی، پورکوریوس ولارسون انجامگرفت. به این منظور اندازه گیری پارامترهای کل جامدات محلول (1TDS)، سختی کلسیم، قلیاییت کل، درجه حرارت آب، pH، pHS، سولفات ، کلرو، بی کربنات، شاخصهای پایداری لانژلیه، رایزنر، تهاجمی، پورکوریوس و لارسون بر روی تمامی 40 حلقه چاه فعال تامین کننده ی آب شرب روستاهای قائمشهر انجام گرفت. نمونه برداری با استفاده از ظروف یکلیتری انجام شد و متغیرهای pH ، دما، قلیاییت کل، سختی کلسیمی، TDS، سولفات ، کلرو در آزمایشگاه قائمشهر انجام گردید. کلیه آزمایشات براساس استاندارد 1053 انجام میگردد (12).
دلیل انتخاب این روش این است که پارامترهای شیمیایی
آبزیرزمینی دچار تغییر زیادی نمی شوند و تقریبا ثابت میباشند. جهت محاسبه اندیسهای خورندگی لانژلیه و رایزنر ابتدا بایستی pHS محاسبه شود( رابطه 1).
رابطه (1) pHS = ( 9.3+ A+B) – (C+D)
بعد ازمحاسبه ی pHs مقادیر اندیس لانژلیه و رایزنر به ترتیب از رابطه ی 2و3 بدست می آید.
رابطه (2) LI= pH - pHs
تفسیر این اندیس در جدول شماره 1 آمده است.
جدول 1- تفسیر اندیس لانژلیه
تمایل به انحلال CaCo3و پتانسیل تشکیل پوسته وجود ندارد |
LSI < 0 |
عدم خورندگی و رسوبگذاری و حالت تعادل |
LSI = 0 |
تمایل به رسوب CaCo3 |
LSI > 0 |
رابطه (3) RI= 2pHS - pH
تفسیر اندیس رایزنر در جدول شماره 2 آمده است.
جدول 2- تفسیر اندیس رایزنر
RSI < 6 |
افزایش تمایل به رسوبگذاری با افزایش مقدار ایندکس |
6 < RSI < 7 |
تشکیل رسوبا ت کربنات کلسیم منجر به ایجاد فیلم محافظ نمی شود |
RSI >7 |
بروز خوردگی ملایم در لوله های فولادی افزایش می یابد |
جهت محاسبه شاخص خوردگی (تهاجمی) از رابطه (4) استفاده می شود:
رابطه (4) AI={pH+ Log (A)(H)}
= AI شاخص خوردگی تهاجمی
= A قلیاییت کل (l CaCo3 /mg )
= H سختی کلسیم (l CaCo3 /mg )
تفسیر اندیس خوردگی در جدول شماره 3 آمده است.
1. Total Dissolved solid
جدول 3- تفسیر اندیس خوردگی
مقدار AI |
شرح حالت |
10> |
آب خاصیت خورندگی زیاد است |
12- 10 |
آب دارای خورندگی متوسط است |
12< |
آب فاقد خورندگی است |
برای محاسبه ی اندیس پوکوریوس نیز از رابطه های 5 و 6 استفاده می شود:
رابطه (5) PI= 2pHS – pHeq
رابطه (6) pHeq= 1.465 Log (Alk) + 4.54
pH= pHeq آب در حالت تعادل
=Alk قلیاییت کل (l CaCo3 /mg )
=PI اندیس پورکوریوس
چگونگی تفسیر در جدول شماره 4 آمده است.
جدول 4- تفسیر اندیس پوکوریوس
مقدار PI |
شرح حالت |
6< |
آب دارای خاصیت خورندگی است |
6> |
آب رسوبگذاری است |
برای محاسبه اندیس لارسون- اسکولد از رابطه شماره (7) استفاده می شود:
رابطه (7)
Cl- = غلظت یونی کلراید برحسب میلی گرم در لیتر mg/l
SO42-= غلظت یونی سولفات برحسب میلی گرم در لیتر mg/l
HCO3- =غلظت یونی بی کربنات برحسب میلی گرم در لیتر mg/l
سپس داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و آنالیزکننده پایداری آب مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته و وضعیت آب از نظر خورندگی یا رسوبگذاری بررسی شد.
یافته ها
برای بررسی پتانسیل خورندگی و رسوبگذاری آب شرب
روستاهای قائمشهر پارامترهای کیفی آب شامل دما، pH، قلیاییت کل، سختی کلسیم، غلظت کلسیم، غلظت سولفات، غلظت کلراید و TDS اندازه گیری شد که مقادیر مینیمم، ماکزیمم، میانگین و انحراف معیار این پارامتر ها در جدول 5 نشان داده شده است.
سپس اندیس های خورندگی با استفاده از فرمول های ذکر شده محاسبه گردید. محاسبات نشان داد که اندیس لانژلیه دارای میانگین برابر با 052/0 با انحراف معیار 44/0 همچنین میانگین و انحراف معیار برای شاخص رایزنر به ترتیب 99/6 و 78/0 ، شاخص تهاجمی برابر 90/11 و 5/0، شاخص پوکوریوس 85/5 و811/0 و شاخص لارسون برابر 472/0 و 243/0 می باشد.
جدول(5) حداقل، حداکثر، میانگین و انحراف معیار پارامترهای اندازه گیری شده در آب آشامیدنی روستاهای قائمشهر را نشان می دهد.
جدول(5)- حداقل، حداکثر، میانگین و انحراف معیار پارامترهای اندازه گیری شده در آب آشامیدنی روستاهای قائمشهر
پارامترهای |
واحد |
حداکثر |
حداقل |
میانگین |
انحراف |
استاندارد ایران |
استاندارد EPA |
|
اندازه گیری شده |
معیار |
مطلوب |
مجاز |
|||||
دما |
C˚ |
28 |
7/19 |
54/23 |
92/2 |
- |
- |
- |
pH |
- |
9/6 |
87/7 |
05/7 |
21/0 |
5/8-7 |
2/9-5/6 |
5/8-5/6 |
TDS |
mg/l |
1046 |
390 |
22/594 |
041/187 |
500 |
1500 |
500 |
سختی کلسیم |
mg/l |
657 |
200 |
325/276 |
13/66 |
- |
- |
- |
قلیائیت کل |
mg/l |
412 |
282 |
075/314 |
98/45 |
- |
- |
- |
لانژلیه |
- |
86/0 |
7/0- |
052/0 |
44/0 |
- |
- |
- |
رایزنر |
- |
82/7 |
15/6 |
99/6 |
78/0 |
- |
- |
- |
تهاجمی |
- |
88/12 |
39/9 |
90/11 |
50/0 |
- |
- |
- |
پورکوریوس |
- |
37/6 |
32/5 |
85/5 |
81/0 |
- |
- |
- |
لارسون |
- |
12/1 |
1/0 |
47/0 |
24/0 |
- |
- |
- |
نمودار شماره 1 تا 5 شاخصهای لانژلیه، رایزنر، تهاجمی،
پورکوریوس و لارسون- اسکوئد را نشان می دهد.
نمودار 1- مقادیر شاخص لانژلیه منابع آب آشامیدنی نمودار 2- مقادیر شاخص رایزنر منابع آب آشامیدنی
نمودار3- مقادیر شاخص پورکوریوس منابع آب آشامیدنی نمودار4- مقادیر شاخص تهاجمی منابع آب آشامیدنی
نمودار5- مقادیر شاخص لارسون منابع آب آشامیدنی
بحث و نتیجه گیری
با توجه به یافتههای این تحقیق و مطالعات صورت گرفته برنتایج آنالیز شیمیایی آب و مطابقت ظاهری پارامترها بااستانداردهای ملی گویای وضعیت تعادل کیفی آب نخواهد بود، چنانچه در این بررسی نتایج نشان داد که پارامترها مشکلچندانی نداشته اند و در حد مطلوب و قابل شرب میباشد. در مجموع با توجه به شاخص های به کار رفته و موید این امر است که قسمت عمده آب شرب تولیدی از 40 حلقه چاه روستاهای قائمشهر تمایل کمی به رسوبگذاری دارند. لذا کنترل بیشتر و دقیقتر پارامتر های کیفی موثر در رسوبگذاری ضروری بوده و پیشنهاد میگردد حداقل به صورت دوره ای ( یک ساله) ، شبکه و منبع آب شرب مورد آزمایش و ارزیابی قرار گیرد تا وضعیت خورندگی و رسوبگذاری بررسیشود.
تشکر و قدردانی
پژوهش حاصل با حمایت واحد بهره برداری آب و فاضلاب روستایی قائمشهر(آقای مهندس قربانزاده و مهندس دریاباری) به انجام رسیده است. بدین وسیله از کلیه همکارانی که در انجام این پژوهش مساعدت و همکاری کرده اند تشکر می نماییم.
منابع
1- Edzwald,J., 2010. Water Quality & Treatment: A Handbook on Drinking Water (Water Resources and Environmental Engineering Series). 6th. United States: American waterwork Association.
2- Roberge, P., Corrosion Basic: An introduction .2nded. New York: NACE Press Book; 2006. pp. 1-290.
3- Shahmansoori, M., Pourmoghadas, H., Shams, G., 2008.Survey of Micro Pollutant of Pipes corrosion in the water Distribution system. Journal of Research in Medical Sciences, Vol. 8, No.2, pp.1-7.
4- پروین، ناهید، مصلحی مصلح آبادی، پریوش، 1387، بررسی و آنالیز عناصر فلزی سنگین در آب های آشامیدنی مناطق مختلف تهران در سطح pbb و روش های حذف آنها، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، شماره 1، ص 29- 35
5- Loe Wenthal, RE., Morrision, I., Wentzel, Mc., 2004. Control of Corrosion and aggression in drinking water. Vol. 49, pp 9-18.
6- Geldriech, E., 1996. Microbial quality of water supply in distribution systems. Florida: CRC Press. Vol. 6, pp. 159.
7- پاکشیر، محمود، معلم، علی، عباسی ، شهرام1383،محدودیت های شاخص های میزان خورندگی و رسوبگذاری آب در سیستم های صنعتی، فصلنلمه علمی پژوهشی آب فاضلاب، شماره 3، ص 60-65.
8- Shyam, R., Kalwania, G., 2010. Corrosivness and Scaling potentional of ground water from sikar city, Rajasthan, Journal of Natura Conscientia. Vol.1, No.2, pp. 223-390.
9- زوزولی، محمدعلی، برافراشته پور، منصور، صداقت، فرهاد، مهدوی، یوسف، 1391، بررسی پتانسیل خوردگی و رسوبگذاری منابع آب شرب شهر یاسوج در سال 1390، مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شماره2، ص 29-35.
10- American Water Works Association, Awwa.2011. Internal Corrosion control in Water Distribution Systems.
11- Larson, J.E., Skold, R.V., 1958. Laboratory Studies Relating Mineral Quality of water to corrosion of steel and cast iron. Corrosion, Vol. 14, No.6, pp. 285-288.
12- APHA, Standard Methods for Examination of water and waste water 2th ed. Washington D.C.
1- کارشناس ارشد شیمی آلی، دانشگاه علوم پایه، گیلان، ایران*(مسئول مکاتبات).
2- دانشجو دکتری عمران، دانشگاه آزاد علوم تحقیقات، تهران، ایران.
[3]- کارشناس صنایع غذایی، دانشگاه غیرانتفاعی تجن، ساری، ایران.
[4]- مربی گروه معدن، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران.
[5]- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور، ساری، ایران.