نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد توسعه روستایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران.
2 استادیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران.
3 استادیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران. *(مسوول مکاتبات)
چکیده
کلیدواژهها
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 43، زمستان 96
کاربرد الگوی ارزشگذاری انتها-باز در برآورد ارزش اکوتوریستی روستای جواهرده در استان مازندران
مهکامه موسی سروشی[1]
محمد کاوسی کلاشمی [2]
محمدحسین منهاج[3]*
چکیده
پژوهش حاضر کاربرد رهیافت ارزشگذاری انتها-باز جهت برآورد ارزش اکوتوریستی روستای جواهرده در استان مازندران را ارایه مینماید. در این راستا، برای تحلیل دادهها و تفکیک عوامل مؤثر بر وجود تمایل به پرداخت و عوامل مؤثر بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و همچنین برآورد ارزش اکوتوریستی این روستا از روش هکمن دو مرحلهای استفاده شد. به این منظور با استفاده از دادههای بدست آمده از پرسشنامههای پیشآزمون و به کارگیری رهیافت نمونهگیری میشل و کارسون، تعداد 220 نفر بازدیدکننده به عنوان نمونه انتخاب شد. دادههای مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با بازدیدکنندگان روستای جواهرده در بهار سال 1394 جمعآوری گردید. نتایج نشان داد که متغیرهای رضایت از امکانات تفریحی و رفاهی، درآمد ماهیانه خانوار و جنسیت در سطح خطای یک درصد و متغیر سن در سطح خطای ده درصد، فقط بر میزان تمایل به پرداخت تأثیر معنیدار داشتند؛ در حالی که متغیر تجربه شبمانی در سطح خطای ده درصد، و متغیرهای تعداد دفعات بازدید سالیانه و شاخص نگرشی بازدیدکنندگان در سطح خطای یک درصد در مرحله اول (وجود تمایل به پرداخت) و همچنین در مرحله دوم (میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان) تأثیر معنیدار داشتند. مقدار انتظاری تمایل به پرداخت هر خانوار بازدیدکننده برای هر بازدید از این روستا معادل با 37613 ریال برآورد شد.
کلمات کلیدی: ارزشگذاری مشروط، اکوتوریسم، تمایل به پرداخت، روستای جواهرده، هکمن دو مرحلهای.
مقدمه
در چند دههی اخیر، همواره توسعه پایدار روستایی از دغدغههای اصلی توسعه در ایران و اکثر کشورهای درحال توسعه بوده است (1). از اوایل دههی 1980، مناطق روستایی در بسیاری از کشورها از تحولات زیربنایی در اقتصاد ملی و ناحیهای تاثیر پذیرفتهاند. مناطق کمی توانستهاند از مشکلات کاهش جمعیت، پایین آمدن سطح اشتغالزایی و درآمد، خدمات دولتی کم و از دست دادن هویت روستایی و فرهنگی بگریزند. بنابراین باید پذیرفت که سیاستهای جدیدی برای کمک به بهسازی اقتصادی و اجتماعی جوامع روستایی مورد نیاز است، از جمله در بسیاری از کشورها، برنامهریزان و سیاستگزاران به گردشگری به چشم صنعتی برای ثبات اقتصادی و جمعیتی برای جوامع روستایی مینگرند و توسعه را راهحل بسیاری از مشکلات میدانند، که مناطق روستایی گرفتار آنها هستند. لازم به توضیح است گرچه بیش از یک قرن است که گردشگری در مناطق روستایی در بسیاری از کشورها مورد توجه قرار گرفته و حتی در بسیاری از مناطق منبع اصلی درآمد و اشتغالزایی بوده، اما همواره عدم برنامهریزی در آن وجود داشته و آنچه در امر گردشگری روستایی در برنامهریزیها آمده در حقیقت برای پاسخگویی و واکنش نسبت به نیازهای گردشگری بوده و بیشتر از این که روستا را به طرز صحیح ارتقا بدهند، به فعالیتهای تفریحی آن پرداختهاند. اما به واقع گردشگری باید به عنوان عنصری ارزشمند و مهم در توسعهی اقتصادی روستا شناخته شود. نباید از نظر دورداشت که موفقیت گردشگری روستایی مرهون محیطزیست سالم و جالب توجه روستا است. اکوتوریسم یا طبیعتگردی، سفری به مناطق طبیعی و نسبتاً دستنخورده با موضوعات جالب و مخصوص برای مطالعه و لذتبردن از چشماندازهای طبیعی، حیاتوحش جانوری و گیاهی تعریف شده که جنبههای فرهنگی منطقه را نیز مورد توجه قرار میدهد (2). گردشگری به طور کامل و اکوتوریسم به طور خاص دارای پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و محیطزیستی میباشد. بنابراین لازم است که تمام نیازهای مختلف روستا به طور صحیح اداره شوند و بین آنها تعادل برقرار گردد. در عین حال باید مطمئن بود که گردشگری از کیفیت و جاذبه های منابعی که به آنها وابسته است نمیکاهد (3).
در این راستا، ارزشگذاری مناطق گردشگری و کارکردهای محیطزیستی برای تصحیح تصمیمات اقتصادی که اغلب براساس آنها، منابع محیطزیستی و مناطق گردشگری به منزلهی کالا و خدمات رایگان قلمداد میشوند، گامی درخور اهمیت به شمار میرود. ارزشگذاری کارکردها و خدمات غیر بازاری محیطزیست به دلایل زیادی، برای نمونه: شناخت و فهم منافع محیطزیستی و اکولوژیکی توسط انسانها، ارایه مسایل محیطی کشور به تصمیمگیرندگان و برنامهریزان، فراهمآوردن ارتباط میان سیاستهای اقتصادی و درآمدهای طبیعی، سنجش نقش و اهمیت منابع محیطزیستی در حمایت از رفاه انسانی و توسعهی پایدار، جلوگیری از تخریب چشماندازهای طبیعی، تعدیل و اصلاح مجموعه محاسبات ملی مهم است(4). در میان رشتهکوههای البرز و در دامنه کوههای مرتفع سماسوس، یکی از قدیمیترین و زیباترین روستاهای ایران به نام «جواهرده» قرار دارد که از توابع شهرستان رامسر واقع در استان مازندران بوده، در280 کیلومتری ساری واقع شده است (شکل 1) (5).
این روستا از معدود مناطق کوهستانی رامسر است که با وجود فاصله بسیار کم با دریا، 2000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و به دلیل دارا بودن هوای بسیار مطبوع و ییلاقی و جاذبههای چشمگیر گردشگری و اکوتوریسمی، مانند کوههای زیبا، آبشارها و چشمهسارها، پارکهای جنگلی و آثار تاریخی مانند خانهها و محلههای قدیمی، گورستان گبری، آثار مکشوف هزارساله و بنای تاریخی مسجد آقا سعید (مربوط به 700 سال قبل)، مسجد حاجی میرزا، مسجد آدینه و مسجد سکینه آبجی (مربوط به قرن هشتم) که نشانههای تاریخی و قدمت دیرینه روستای جواهرده میباشند، از مناطق اکوتوریستی و گردشگری مهم کشور ایران است (5). براساس گزارشهای موجود، سالانه هزاران نفر از این روستا و طبیعت بکر آن بازدید میکنند که نشانگر بالا بودن توان بالقوه این روستا در جذب گردشگر است(5). با توجه به افزایش بازدیدکنندگان از این روستا در سالهای پیشین و زوال تدریجی اکوسیستم آن و همچنین رایگان پنداشتن خدمات محیطزیستی و اکوتوریستی، امید است که ارزشگذاری تفرجی آن مفید واقع شود چراکه با بررسی نظرات و خواستههای مردم در مورد مناطق گردشگری و امکانات موجود در آنها، می توان به رفع نیازها و کمبودهای این مناطق کمکهای قابل توجه کرد. از جمله شاخصهای نشاندهنده نگرش مردم نسبت به یک منطقه گردشگری ارزشی است که بازدیدکنندگان برای بازدید و استفاده از آن منطقه قائل میشوند.
شکل 1- موقعیت مکانی روستای جواهرده در کشور ایران
این ارزش از منافع مستقیم مناطق گردشگری است و مردم آن را با بیان میزان تمایل به پرداخت (WTP[4]) ابراز میکنند (6). روش ارزشگذاری مشروط که در آن میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و منافع حاصل از آن در یک بازار فرضی بررسی میشود، در حکم مهمترین رهیافتها در تعیین منافع خدمات محیطزیستی به کار گرفته میشود (7). برای اولین بار دیویس[5] در سال 1963 به طور تجربی از این روش استفاده کرد (8). زوانگ و همکاران[6] در سال 2011، با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط، ارزش تفریحی Jiuzhaigou، یکی از سایتهای میراث طبیعی جهانی در چین را مورد بررسی قراردادند و به این نتیجه رسیدند که درسال 2009، ارزش تفریحی Jiuzhaigou 108×46/3 یوان (RMB)، و تمایل سرانه به پرداخت (WTP) 3/137 یوان میباشد (9). دنگ و همکاران در مطالعهای در سال (2011)، تمایل گردشگران را به پرداخت هزینه برای جنگلهای شهری در ساوانا و جورجیای ایالتمتحده آمریکا با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط بررسی کردند که نتایج نشان داد که WTP جنگلهای شهری به طور قابل توجهی با درآمد و مقصد ثابت گردشگران افزایش یافته است؛ همچنین نشان داد که میانگین و میانه متوسط WTP بهترتیب 25/11 دلار و 10/2 دلار بوده است (10). عطایی و همکاران (2013) میانگین تمایل به پرداخت هر بازدیدکننده و ارزش تفریحی کویر صادقآباد را در فصل گردشگری با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط به ترتیب 38520 و 96302000ریال محاسبه کردند (11). کیامی و همکاران (2015) حداکثر تمایل به پرداخت (EWTP) بازدیدکنندگان برای استفاده تفریحی از روستای ماسوله را با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط 26049 ریال به ازای هر فرد در هر بازدید برآورد نمودند. نتایج این پژوهش نشان داد که 1/80 درصد از بازدیدکنندگان مورد مطالعه، در سال 1392، تمایل خود را به پرداخت مبلغی برای استفاده تفرجی از روستای ماسوله ابراز داشتند (12).
خداوردیزاده و همکاران (1387)، ارزش تفرجی روستای کندوان را با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط حدود 1171500000 ریال و میانگین تمایل به پرداخت افراد را 3905 ریال برآورد نمودند. نتایج نشان داد که 83 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از روستای مذکور میباشند (6). کاوسی و همکاران (1388) در پژوهشی با عنوان برآورد ارزش تفریحی تفرجگاهها با استفاده از روش دو مرحلهای هکمن؛ میانگین تمایل به پرداخت سالیانهی بازدیدکنندگان برای بوستان محتشم رشت را 4260 ریال و ارزش کل تفریحی این پارک را 856886260 ریال برآورد کردند. الگوهای مورد استفاده در این پژوهش برای برآورد تابع تمایل به پرداخت، الگوی توبیت و روش دومرحلهای هکمن بودهاست (13). در پژوهش دیگری خداوردیزاده و همکاران (1388)، بوسیلهی تفکیک عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت گردشگران و عوامل مؤثر بر میزان تمایل به پرداخت آنها برای بازدید از روستای اشتبین و همچنین، برآورد ارزش تفریحی سالانه این روستا با استفاده از روش هکمن دو مرحلهای تحقیقی را انجام دادند که میانگین تمایل به پرداخت گردشگران و ارزش تفریحی سالانه این روستا، بهترتیب 6884 و 826080000 ریال برآورد شد (14). خداوردیزاده و همکاران (1389)، ارزش تفرجی روستای بند ارومیه را بااستفاده از روش ارزشگذاری مشروط و عوامل مؤثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد با الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد نمودند. نتایج نشان داد که 75 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از این روستا هستند، میانگین تمایل به پرداخت افراد 6250 ریال وارزش تفریحی سالانه روستای بند ارومیه حدود 500 میلیون ریال برآورد گردید (15). در سال 1391، موسوی و رجبی بااستفاده از روش ارزشگذاری مشروط، متوسط تمایل به پرداخت گردشگران روستای ابیانه را برای هر فرد برابر با 5847 ریال برآورد کردند و بیان نمودند که از میان عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت، متغیرهای درآمد، فاصله، سطح مبلغ پیشنهادی، تحصیلات گردشگر و جذابیت روستا دارای اهمیت آماری بودند (16). لیاقتی و همکاران (1392) در پژوهشی باعنوان برآورد ارزش تفریحی منطقه کوهستانی توچال با استفاده از الگوی اقتصادسنجی دومرحلهای هکمن، میانگین تمایل به پرداخت سالانة هر بازدیدکننده را برابر با 9444 ریال و ارزشتفرجی هر هکتار از منطقه در سال 1390 را برابر با 137888340 ریال برآورد نمودند. بهمنظور تشخیص عواملمؤثر در تصمیم به تمایل برای پرداخت ورودیه و میزان تمایل به پرداخت، از الگوی توبیت و روش دومرحلهای هکمن استفاده شد (17). خداوردیزاده و همکاران (1394) در پژهشی باعنوان برآورد ارزش تفریحی و تعیین عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان کلیسای سنتاستپانوس به روش هکمن دومرحلهای نشان دادند که متغیرهای درآمد، میزان تحصیلات، اندازه خانوار و متغیر موهومی جنسیت بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و متغیرهای درآمد، اندازه خانوار، میزان تحصیلات، سن و میزان رضایت بازدیدکنندگان از وضعیت امکانات رفاهی کلیسا بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان مؤثر میباشند. میانگین تمایل بهپرداخت هر بازدیدکننده در سال 1378، 4800 ریال به ازای هر بازدید برآورد شد (18).
در راستای مطالب بیان شده، هدف مطالعه حاضر، شناسایی عوامل مؤثر بر وجود تمایل به پرداخت و نیز میزان آن توسط بازدیدکنندگان از روستای جواهرده و نهایتاً برآورد ارزش اکوتوریستی آن میباشد، زیرا روشن شدن ارزش و اهمیت اینمنطقه از دیدگاه مردم میتواند یک عامل انگیزشی در جهت توسعه آن باشد .
روش بررسی
در مطالعات ارزشگذاری مشروط، ارزش کالاها و خدمات محیطزیستی را میتوان با پنج روش کلی استخراج اطلاعات تعیین کرد. این روشها عبارتاند از: بازی پیشنهاد، کارت پرداخت، انتها-باز، انتخاب دوگانة یکبعدی و دوبعدی (19).
در تحقیق حاضر، روش استخراجی انتها- باز برای تعیین ارزشِاکوتوریستی روستای جواهرده به کارگرفته شد؛ در روش استخراجی انتها- باز، بالاترین میزان تمایل به پرداخت افراد برای به دست آوردن خدمات محیطزیستی سؤال خواهد شد. در این روش، نگرانی تعیین نقطهی شروع وجود ندارد، همچنین مدت تکمیل پرسشنامه و هزینه اجرای آن کمتر خواهد بود (20 و 21). در روش مذکور از الگوی توبیت و روش دومرحلهای هکمن استفاده میشود (22). این روش برای برآورد مدلهایی به کار گرفته میشود که دارای متغیر وابستهی محدودند. روش دومرحلهای هکمن بر این فرض استوار است که مجموعهای از خصوصیات مختلف افراد میتواند بر تصمیم آنها به پرداخت ورودیه (مرحله تصمیم) اثر بگذارد و مجموعة دیگر از متغیرها میتواند میزان پرداخت ورودیه (مرحله عمل پس از تصمیم) را تعیین کند. بنابراین، دو مجموعهی مختلف از متغیرها میتوانند در این الگو وارد شوند. در سایر تکنیکهای استخراج اطلاعات همانند انتخابهای دوگانه که از الگوهای لاجیت و پروبیت استفاده میکنند، امکان جداسازی عوامل مؤثر در تمایل به پرداخت و عوامل مؤثر در میزان آن، وجود ندارد. از این رو، از دقت ارزیابی نتایج و سنجش تأثیر سیاستهای محیطزیستی در توسعه و احیای مناطق تفرجی کاسته میشود. در روش دومرحلهای هکمن، متغیرهایی که میتوانند تصمیم پاسخگویان برای تمایل به پرداخت را متأثر کنند (مرحله اول) در الگوی پروبیت و متغیرهای مؤثر در میزان پرداخت ورودیه (مرحله دوم) در الگوی رگرسیون خطی بررسی میشوند. این دو گروه از متغیرها لزوماً مانعهالجمع (Exclusive) نیستند. الگوی دوم (رگرسیون خطی) با اضافه شدن متغیر جدیدی به نام عکس نسبت میل (Inverse of Mill’s Ratio)، که با استفاده از پارامترهای برآورد شدهی الگوی نخست (پروبیت) ساخته میشود، به مجموعه متغیرهای مستقل الگوی نخست مرتبط میگردد. متغیر وابسته در الگوی پروبیت شامل یک متغیر دوجملهای با مقادیر یک و صفر است. عدد یک نشاندهندهی تمایل به پرداخت بوده در حالی که عدد صفر نشاندهندهی عدم وجود تمایل به پرداخت بازدیدکننده میباشد. متغیر وابسته در الگوی رگرسیون خطی نیز بیانگر مقدار تمایل به پرداخت توسط هر فرد است. الگوهای پروبیت و رگرسیون خطی حاصل از تفکیک روش هکمن دو مرحلهای به ترتیب و بهصورت رابطههای (1) و (2) نشان داده میشود (23).
(1) الگوی پروبیت
(2) الگوی رگرسیون خطی
Yi =B¢Xi +sli + vi
در این الگوها، Zi بیانگر متغیر وابسته شامل یک متغیر دوجملهای با مقادیر صفر و یک است که بهترتیب نشاندهندهی عدم تمایل به پرداخت و تمایل به پرداخت بازدید کنندهی iام است؛ Yi* نشاندهنده متغیر پنهان الگو (latent variable)، Yi بیانگر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندهی iام، σ و B′ پارامترهای الگو که بایستی برآورد شوند، و Xi بیانگر متغیرهای توضیحی مدل است. vi و uiجملات خطا در الگوهای فوقالذکر میباشند که مستقل از متغیرهای توضیحی بوده و برفرض توزیع نرمال با میانگین صفر و واریانس ثابتδ2 استوار هستند. λiمعکوس نسبت میل میباشد که از رابطه (3) بدست میآید (23):
(3)
در این رابطه، φ (β ′Xi) و 1−φ(β ′Xi ) به ترتیب بیانگر تابع چگالی و تابع توزیع متغیر نرمال استاندارد میباشند. در مرحله اول از روش دو مرحلهای هکمن، الگوی پروبیت با استفاده از روش حداکثر راستنمایی برآورد میگردد. الگوی دوم (رگرسیون خطی) با اضافه شدن متغیر مستقل جدیدی به نام عکس نسبت میل که با استفاده از پارامترهای برآورد شده الگوی پروبیت برای کلیه مشاهدات Yi*>0 ساخته می شود، با بهره گیری از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد میگردد. حضور متغیر عکس نسبت میل در الگوی رگرسیون خطی، وجود واریانس ناهمسانی الگو را رفع کرده و ضرایب را نااریب و سازگار میسازد (24). به منظور سنجش اثر تغییر در متغیر Xi بر Y از کشش کل استفاده میشود. براساس یافتههای مکدونالد و موفیت، اثر کل تغییر در متغیر مستقل بر مقدار مورد انتظار متغیر وابسته (Zi) از رابطه 4 بدست میآید (25):
(4)
در رابطهی بالا Bj ضریب برآورد شده متغیر Xi و φ(I) احتمال حضور در جمع افرادی است که تمایل به پرداخت دارند.
مقادیر ثابت سایر متغیرها (X*)، تحت عنوان »حالت نمونه« (Typical Case) شناخته میشود. نحوه مشخصکردن مقدار حالت نمونه به این صورت است که برای متغیرهای مجازی مقدار مُد آنها و برای سایر متغیرها مقدار میانگین آنها مدنظر قرار میگیرد.
جهت انتخاب فرم تابعی مناسب در مرحله دوم روش هکمن بااستفاده از آزمون غیرآشیانهای مککینون (Mckinon Non-nested testing) مدل رابطه 7 برآورد میگردد (25).
با توجه به نوع متغیر توضیحی، دو روش جداگانه برای محاسبه اثر نهایی ((Marginal Effect در الگوی پروبیت وجود دارد:
-1اگر Xk متغیری کمی باشد، تغییر در احتمال موفقیت متغیر وابسته ( Zi=1)بر اثر تغییر یک واحدی در Xk که به نام اثرنهایی خوانده میشود به صورت رابطه 5 محاسبه میگردد (26).
(5)
همانگونه که ملاحظه میشود در این الگو مقدار تغییر در احتمال، بستگی به احتمال اولیه و بنابراین بستگی به ارزشهای اولیه همه متغیرهای مستقل و ضرایب آنها دارد.
2- اگر X متغیر مجازی باشد، اثر نهایی برای این متغیر عبارت است از تغییر در احتمال موفقیت متغیر وابسته (Z i =1)درنتیجه تغییر Xk از صفر به یک، در حالی که (X*) ثابت نگه داشته شوند. مقدار اثر نهایی متغیر توضیحی مجازی(MED) از طریق رابطه 6 قابل محاسبه میباشد:
(6):
(7) (6)
پس از برآورد مدل بالا، ضریب متغیر vt با استفاده از آزمون والد مورد آزمون قرار میگیرد. ابتدا مدلهای لگاریتمی و خطی تخمین زده میشود که متغیر وابسته این دو مدل به ترتیب با (Logˆyt) و () نشان داده میشود. پس از محاسبه آنتی لگاریتم متغیر وابسته، مدل رگرسیونی ، vtبهعنوان تفاضل - تعریف میشود. در صورت معنی داری ضریب اینمتغیر مدل خطی و در صورت غیر معنادار شدن ضریب اینمتغیر مدل لگاریتمی انتخاب و برای تجزیه و تحلیلهای بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. در نهایت با قرار دادن مقدار متوسط متغیرهای کمی و میزان مد متغیرهای کیفی در مدل رگرسیون انتخابی مقدار متوسط تمایل به پرداخت بدست میآید.
دادههای مورد نیاز در این مطالعه از طریق توزیع و تکمیل پرسشنامه و با مراجعه حضوری به بازدیدکنندگان که درآمد مستقل داشتند، در بهار سال 1394 جمعآوری گردید. برای تعیین حجم نمونه مناسب در برآورد تمایل به پرداخت افراد برای استفاده تفریحی از روستای جواهرده، کاربرد رهیافت نمونهگیری پیشنهادی میشل و کارسون[7](1989) مدنظر قرار گرفت. به اعتقاد ایشان در رهیافت ارزشگذاری مشروط درصد انحراف تمایل به پرداخت برآورد شده از تمایل به پرداخت واقعی جامعه باید کمینه شود نه اینکه حداقلسازی مقدارمطلق تمایل به پرداخت برآورد شده از تمایل به پرداخت واقعی صورت گیرد (27). در این شرایط نیاز به این است که برآورداولیهای از ضریب تغییرات مقادیر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان در اختیار باشد. به این منظور رابطه زیر بهمنظور محاسبه ضریب تغییرات (V) مورد استفاده قرار میگیرد (28):
که در آن، انحراف معیار مقادیر تمایل به پرداخت ابراز شده در پیشآزمون و TWTP مقدارواقعی WTP میباشد. باتعیین مقدار ضریب تغییرات () با استفاده از دادههای پیشآزمون، به کمک رابطهی 9 میتوان حجم نمونه را به دست آورد (28).
(9) |
|
در رابطه فوق، n حجم نمونه، t مقدار آمارهی t-student، RWTP مقدار WTP برآورد شده از پیشآزمون و d درصد اختلاف RWTP از TWTPمیباشد. مقدار dتوسط محقق تعیین شده و نشان میدهد که چند درصد انحراف از مقدار واقعی WTPبرای محقق قابل قبول است. در مطالعات ارزشگذاری، مقدار قابل قبول dبین 05/0 و 3/0 میباشد (28).
بنابراین با استفاده از اطلاعات پیش آزمون) به وسیله تکمیل 30 پرسشنامه پیشآزمون) و روش میشل و کارسون در سطح معنیداری پنج درصد و اختلاف WTPواقعی و برآوردی 10درصد، تعداد 220 بازدید کننده به عنوان حجم نمونه معین شد و در نهایت، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی، افراد بازدیدکننده مورد مصاحبه قرار گرفتند. پرسشنامه در سه بخش تهیه گردید: بخش اول سؤالهای مربوط به وضعیت اجتماعی- اقتصادی بازدیدکنندگان شامل سن، جنسیت، درآمد، و ... مطرح گردید. در بخش دوم با عنوان محیط تفرجگاه، سوالاتی از تعداد دفعات بازدید، تجربه اقامت شبانه، نگرش بازدیدکننده نسبت به انتخاب تفرجگاه جهت تفریح و ارزیابی وضعیت امکانات تفرجگاه مدنظر قرار گرفت و بخش سوم سؤالات بهبررسی میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان اختصاص یافت؛ و تمایل یا عدم تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و حداکثر میزان تمایل به پرداخت آنها بررسی شد.
در راستای دستیابی به نتایج توصیفی پژوهش از نرمافزار رایانهای SPSS استفاده شد و برای برآورد مدلها، نرمافزار Shazam بکار گرفته شد.
براساس ظرفیتهای بالقوه اکوتوریسمی موجود در روستایجواهرده و کمبودهای تفریحی و رفاهی که در پاسخ به سؤالاتِ باز در پرسشنامههای پیشآزمون مطرح شد، و همچنین مطالعات نگرشسنجی پیشین، شاخصهایی مانند: علاقه به گردشگری طبیعت، آگاهی از مزایای گردشگری روستایی، آگاهی از خدمات گردشگری و اکوتوریستی مقصد، علاقه به هنرهای محلی، ماجراجویی، تنوعطلبی، ترغیب و تشویق شدن از طریق سایر افراد و تبلیغات و اطمینان خاطر از آرامش و امنیت تفرجگاه، تعداد 24 گویه به منظور سنجش نگرش بازدیدکنندگان نسبت به انتخاب روستای جواهرده به منظور تفرج، و تعداد 11 گویه برای سنجش رضایتمندی از وضعیت امکانات تفریحی- رفاهی موجود در روستای جواهرده، در مقیاس اندازهگیری لیکرت طراحی شد. میانگین این گویهها بهترتیب به عنوان شاخص نگرشی و شاخص رضایتمندی بازدیدکنندگان تعیین شد و براساس روش فاصلة انحراف معیار از میانگین (ISDM)[8]، میزان رضایتمندی از نظر تمام پاسخگویان در چهار سطح ضعیف تا عالی و سطوح نگرش در چهار سطح از نگرش منفی تا نگرش مثبت طبقهبندی گردید. چگونگی تبدیل امتیازهای به دست آمده به چهار سطح در رابطه (10) آمده است (29):
(10)
1) Min----- Mean-SD
2) Mean-SD ----- Mean
3) Mean ----- Mean+SD
4) Mean+SD ----- Max
در این رابطه Min، Max، Mean و SD، به ترتیب حداقل، حداکثر، میانگین، و انحراف معیار شاخصها میباشد.
یافتهها
براساس نتایج بیش از 63 درصد (140 نفر) از پاسخگویان، مرد و بیش از 36 درصد (80 نفر) پاسخگویان زن میباشند. اکثر بازدیدکنندگان (حدود 50 درصد) در گروه سنی 25 تا 35 سال قرار دارند. وضعیت درآمدی پاسخگویان نیز بدین شکل بوده است که بیش از 13درصد (29 نفر) کمتر از 700 هزار تومان، بیش از 12 درصد (27 نفر) بین 700-900 هزار تومان، بیش از 13 درصد (30 نفر) بین 900هزار-1/1 میلیون تومان، بیش از 15 درصد (34نفر) بین 1/1-3/1 میلیون تومان، بیش از 21 درصد (48نفر) بین 3/1-5/1 میلیون تومان، و بیش از 23 درصد (52نفر) بالاتر از 5/1 میلیون تومان دارای درآمد میباشند.
از نظر مدت زمان مسافرت از مبدأ تا روستای جواهرده، مشخص شد که 9/40 درصد (90 نفر) بین 4 تا 8 ساعت، 7/32 درصد (72نفر) بین 8تا 16 ساعت و 6/4 درصد (10) نفر بیش از 16 ساعت را مدت مسافرت خود تا رسیدن به این روستا بیان کردند.
جدول 1-سطوحرضایتمندیبازدیدکنندگانازوضعیتامکانات تفریحی و رفاهی روستای جواهرده
سطوح رضایتمندی |
دامنه |
فراوانی |
درصد |
درصد تجمعی |
ضعیف |
52/30- 20 |
30 |
6/13 |
6/13 |
متوسط |
66/34- 52/30 |
86 |
1/39 |
7/52 |
خوب |
81/38- 66/34 |
77 |
35 |
7/87 |
عالی |
50- 81/38 |
27 |
3/12 |
100 |
جمع |
220 |
100 |
- |
|
Min=20 Max=50 Mean=66/34 SD=145/4 |
جدول2-نگرش بازدید کنندگان نسبت به انتخاب روستای جواهرده به منظور تفریح و گردش
سطوح نگرش |
دامنه |
فراوانی |
درصد |
درصد تجمعی |
منفی |
42/76- 61 |
28 |
8/12 |
8/12 |
نسبتاً منفی |
84- 42/76 |
96 |
6/43 |
4/56 |
نسبتاً مثبت |
58/91- 84 |
66 |
30 |
4/86 |
مثبت |
114-58/91 |
30 |
6/13 |
100 |
جمع |
220 |
100 |
- |
|
Min=61 Max=114 Mean=84 SD=58/7 |
جدول1 سطوح وضعیت، دامنه، فراوانی و درصد هر یک از سطوح رضایتمندی از امکانات را نشان میدهد. چنانکه ملاحظه میشود 6/13، 1/39، 35 و 3/12 درصد از کل بازدیدکنندگان از روستا بیان کردهاند که وضعیت امکانات موجود به ترتیب ضعیف، متوسط، خوب و عالی میباشد. این نتیجه گویای این است که امکانات موجود در این روستا برای جذب گردشگر درحدود متوسط میباشد، اما با توجه به ظرفیت بالای آن در جذب گردشگر، در صورت بهبود امکانات رفاهی موجود در روستا شاهد افزایش تعداد گردشگران خواهیم بود. همچنین باتوجه به جدول 3، براساس اطلاعات کسبشده از نظرگردشگران بیشترین فراوانی مربوط به پاسخگویانی است که نگرش نسبتاً منفی و نسبتاً مثبت نسبتبه بازدید از روستای جواهرده داشتند.
نتایج حاصل از برآورد مدل دومرحلهای هکمن در جدول 3 آمده است. همان طور که این جدول نشان میدهد متغیرهای مستقل بکار گرفته شده در الگوی پروبیت شامل تجربه شبمانی، تعداد دفعات بازدید سالیانه و نگرش بازدیدکنندگان است که از لحاظ آماری در سطوح تعیین شده معنیدار میباشند. در تفسیر نتایج مدل پروبیت از اثرنهایی و کشش تجمعی وزن داده شده (Weighted Aggregate Elasticity) مربوط به هرمتغیر استفاده شد. درصد پیش بینی صحیح مدل برآورد شده بالغ بر 97 درصد است و از آنجا که مقدار قابل قبول این آماره برای الگوهای لوجیت و پروبیت برابر با 71 درصد میباشد، لذا مقدار درصد پیش بینی صحیح به دست آمده در این الگو رقم مطلوبی را نشان میدهد. برای بررسی وجود یا عدم وجود همخطی در مدلهای برآورد شده از آزمون تجزیه واریانس استفاده گردید. نتایج حاصل از این آزمون نشان داد که بین متغیرهای توضیحی به کار گرفته شده در مدلها هیچگونه همخطی وجود ندارد. به گونهای که ضریب همبستگی دوبهدوی هیچکدام از متغیرهای مستقل بیش از 50 درصد نبود.
جدول3- نتایج الگوی دو مرحله ای هکمن
متغیر |
مرحله اول (پروبیت) |
مرحله دوم (رگرسیون خطی) |
||||||
ضریب |
آمارهt |
کشش تجمعی وزنی |
اثرنهایی |
ضریب |
آمارهt |
|||
شبمانی |
***06/1 |
85/1 |
015/0 |
012/0 |
*5/6410 |
74/3 |
||
تعداد دفعات بازدید سالیانه |
*15/0- |
12/3- |
046/0- |
001/0- |
*959- |
75/2- |
||
نگرشی |
*94/0 |
64/2 |
076/0 |
007/0 |
*9/3385 |
96/2 |
||
جنسیت |
- |
- |
- |
- |
*7/5176 - |
2/2- |
||
سن |
- |
- |
- |
- |
***03/161- |
91/1- |
||
درآمد ماهیانه |
- |
- |
- |
- |
*7/3470 |
24/6 |
||
رضایت از امکانات تفریحی |
- |
- |
- |
- |
*4/3145 |
09/3 |
||
عکس نسبت میل |
- |
- |
- |
- |
*11495 |
2/11 |
||
مقدار ثابت |
34/0 |
58/0 |
-- |
-- |
*3/9530 |
13/2 |
||
درصد پیشبینی درست=97 آزمون نسبت راستنمایی=34/22 ، ارزش احتمال=000/0 |
ضریب تعیینR2=33% آمارهF= 12/146، ارزشاحتمال=00/0 |
|||||||
*، ** و *** به ترتیب نشانگر معنیداری در سطوح 1، 5 و 10 درصد |
||||||||
مأخذ: یافته های پژوهش |
|
|||||||
دیوید سن و مک کینون (1984) (Davidson and Mackinnon) آمارهای تحت عنوان LM2برای آزمون ناهمسانی واریانس در الگوهای لوجیت و پروبیت ارایه کردند. این آماره متکی به روش LM است که در آن یک رگرسیون تصنعی با استفاده از نتایج برآوردهای الگوی لوجیت یا پروبیت شکل گرفته و این رگرسیون تصنعی برای آزمون ناهمسانی واریانس مورد استفاده قرار میگیرد. مقدار آمارهLM2 در الگوی برازش شده برابر با 98/3 است که با توجه به درجهآزادی 3 برای توزیع و ارزش احتمال 26/0، فرض وجود واریانس همسانی در مدل پذیرفته میشود. در مدل پروبیت برای سنجش معنیداری کلی مدل و خوبی برازش از آماره نسبت درستنمایی [9](LR) استفاده شد، مقدار آماره LR در الگوی پروبیت برابر با 34/22 بوده که با توجه به سطح احتمالاتی صفر بیانگر معنیداری کلی رگرسیون میباشد. در این الگو، مقادیر ضرایب تعیین کراگ اوهلر، مکفادن و چو بهترتیب برابر با 39، 36 و 27 درصد میباشد. این مقادیر با توجه به تعداد مشاهدات متغیر وابسته، ارقام مطلوبی میباشند. بنابراین الگوی فوق قابل اطمینان برای تجزیه و تحلیلهای بعدی است.
کشش تجمعی وزن داده شده برای متغیر توضیحی شاخص نگرشی پاسخگو برابر با 076/0 است. یعنی با فرض ثابت بودن سایر عوامل به طور متوسط با یک درصد افزایش در میزان شاخص نگرشی، احتمال تمایل به پرداخت 076/0 درصد افزایش مییابد. کشش تجمعی وزن داده شده برای متغیر توضیحی تعداد دفعات بازدید 046/0- میباشد؛ یعنی با فرض ثابت بودن سایر عوامل به طور متوسط با یک درصد افزایش در تعداد دفعات بازدید از روستای جواهرده احتمال تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان 046/0 درصد کاهش می یابد.
مقدار اثر نهایی برای متغیر توضیحی شاخص نگرشی پاسخگو برابر با 007/0 می باشد. یعنی با فرض ثابت بودن سایر عوامل، یک واحد افزایش در شاخص نگرشی، احتمال تمایل به پرداخت را 007/0 واحد افزایش میدهد. مقدار اثر نهایی برای متغیر توضیحی تعداد دفعات بازدید 001/0- میباشد. یعنی با فرض ثابت بودن سایر عوامل، یک واحد افزایش در تعداد دفعات بازدید از جواهرده، احتمال تمایل به پرداخت را 001/0 واحد کاهش می دهد. مقدار اثر نهایی مربوط به متغیر مجازی شبمانی برابر با 012/0 است که بیانگر این میباشد که در نتیجهی تغییر آن از صفر )پاسخ منفی) به یک (پاسخ مثبت) احتمال تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان 012/0 واحد افزایش می یابد. متغیرهای مستقل مورد استفاده در مدل رگرسیون خطی شامل شبمانی، تعداد دفعات بازدید از روستای جواهرده، شاخص نگرشی، سن، درآمد ماهیانه بازدیدکننده، رضایت از امکانات تفریحی و رفاهی و عکس نسبت میل میباشد. الگوی رگرسیون خطی به فرمهای تابعی خطی و لگاریتمی تخمین زده شد و نتایج حاصل از آزمون غیرآشیانهای مککینون حاکی از انتخاب مدل به صورت خطی داشت که نتایج حاصل از برآورد این مدل نیز در جدول3 قابل مشاهده است. ضرایب برآوردی از لحاظ آماری در سطوح تعیین شده معنیدار میباشند. ضرایب تعیین R2 و در الگوی رگرسیون خطی به ترتیب برابر با 33 و 31 درصد میباشد. مقدار آماره F در الگوی رگرسیون خطی برابر با 12/146 بوده که با توجه به ارزش احتمال بیانگر معنیداری کلی رگرسیون برازش شده میباشد. همچنین مقدار آمارههای آزمون Koenker و بروچ – پاگان-گادفری(BPG) بهترتیب برابر با 9/26 و 94/112 بوده که با توجه به سطح احتمالاتی صفر برای این دو آماره وجود ناهمسانی واریانس در الگوی رگرسیون خطی پذیرفته شده، از این رو، با استفاده از ماتریس HCCM اجزاء اخلال این الگو وزندهی شد. مقدار ضریب برآورد شده برای متغیرهای تعداد دفعات بازدید و سن بازدید کننده نشان میدهد یک واحد افزایش در مقدار میانگین این متغیرها در صورت ثابت بودن سایر عوامل، میانگین میزان WTP، به ترتیب 959 و 7/5176 ریال کاهش خواهد یافت. متغیر دیگر شاخص نگرشی بازدید کننده است که مقدار ضریب برآورد شده متغیر یاد شده بیانگر این است که یک واحد افزایش در مقدار میانگین متغیر مذکور و در صورت ثابت بودن سایر عوامل منجر به کاهش 9/3385 ریالی میانگین مقدار تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان میشود. مقدار ضریب برآورد شده برای متغیر درآمد نشان میدهد که با افزایش یک واحد به متوسط درآمد بازدیدکننده با ثابت بودن سایر عوامل، متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان 7/3470 ریال افزایش خواهد یافت. مقدار ضریب برآورد شده متغیر رضایت بازدیدکنندگان برابر با 4/3145 بوده که بیانگر این است که در نتیجه بهبود امکانات روستای جواهرده و درنتیجه افزایش رضایت بازدیدکنندگان متوسط میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان 4/3145 ریال افزایش خواهد یافت. معنی دار بودن متغیر عکس نسبت میل در سطح یک درصد نشان میدهد عوامل اثرگذار بر تصمیم به تمایل به پرداخت با عوامل تعیین کننده میزان تمایل به پرداخت یکسان نمیباشند که تأییدی بر استفاده از روش هکمن دو مرحلهای میباشد. براساسنتایجحاصلازالگویرگرسیونخطیمقدار انتظاری تمایل به پرداخت افراد نمونه برای هر بار بازدید و استفاده تفریحی از روستای جواهرده 37613 ریال بدست آمد:
ارزشکلتفریحیروستای جواهردهازرابطه11قابلمحاسبهاست:
(11)
ارزش کل تفریحی سالانه روستای جواهرده = (میانگین تمایل به پرداخت × تعداد بازدیدکنندگان سالانه)
طبق گزارش سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان رامسر به نقل از دهیار روستای جواهرده تعداد تقریبی کل بازدیدکنندگان سالانه از این روستا حدود 147000 نفر در سال 1393 بوده که در محاسبه ارزش اکوتوریستی اینروستا به شرح زیر مد نظر قرار گرفت (30):
ارزش کل تفریحی سالانه روستای جواهرده =
ریال 5529111000 = (37613×147000 )
بحث و نتیجه گیری
در این پژوهش جهت برآورد ارزش اکوتوریسمی و تعیین عواملمؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان روستای جواهرده از روش هکمن دومرحلهای استفاده شد. بدینترتیب که درمرحله اول جهت تعیین عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت، مدل پروبیت برآورد شد. نتایج مدل پروبیت نشان داد که متغیرهای شاخصنگرشی و تجربه اقامت شبانه (شبمانی) اثر مثبت و معنادار، و متغیر تعداد دفعات بازدید سالیانه از جواهرده اثر منفی و معناداری بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان داشتند. رابطهمنفی در تعداد دفعات مراجعه بازدیدکننده به روستا در طول سال به این دلیل است که با افزایش تعداد بازدیدها مطلوبیت نهایی آن کاهش یافته، بنابراین تمایل به پرداخت کاهش مییابد که این نتیجه با نتایج حاصل از برآورد روش هکمن دومرحلهای توسط حیاتی و همکاران برای پارکهای ائلگلی و مشروطه تبریز در سال 1387 مطابقت دارد(31).
در مرحله دوم، الگوی رگرسیون خطی به فرمهای تابعی خطی و لگاریتمی تخمین زده شد و نتایج حاصل از آزمون غیر آشیانهای مککینون حاکی از انتخاب مدل به صورت خطی داشت. براساس نتایج الگوی رگرسیون خطی، متغیرهای رضایت از امکانات تفریحی و رفاهی، درآمد ماهیانه خانوار، شاخص نگرشی و تجربه شبمانی اثر مثبت و معنادار داشته و متغیرهای تعداد دفعات بازدید، جنسیت و سن اثر منفی و معنادار بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان داشتهاند. این نتایج با نتایج خداوردیزاده و همکاران (1394)، در برآورد ارزش تفریحی و تعیین عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان کلیسای سنت استپانوس (18) و مطالعهی گودرزی، (1392) مطابقت دارد (32).
با توجه به اینکه ضرایب مدل پروبیت قابل تفسیر نمیباشد، لذا اثر نهایی و کشش متغیرهای مستقل محاسبه و تفسیر شد. معنیدار بودن متغیر معکوس نسبت میل در سطح یک درصد در الگوی رگرسیون خطی نشان داد که عوامل اثرگذار بر تصمیم به تمایل به پرداخت با عوامل تعیینکنندهی میزان تمایل به پرداخت یکسان نمیباشند که تأییدی بر استفاده از روش هکمن دومرحلهای میباشد. براساس نتایج حاصل از الگوی رگرسیون خطی متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان جهت استفاده از روستای جواهرده حدود 37613 ریال بدست آمد. این مبلغ میتواند به عنوان مبلغ پایه ورودیه به منظور حفظ طبیعت بکر روستای جواهرده از آثار منفی اکوتوریسم و بهبود زیرساختهای تفرجی و رفاهی در نظر گرفته شود. ارزش کل تفریحی روستای جواهرده با توجه به تعداد بازدیدکنندگان سالانه و متوسط تمایل به پرداخت گردشگران حدوداً برابر با 5529 میلیون ریال برآورد گردید.
بررسی سطوح نگرش بازدیدکنندگان نشان داد که 6/43 درصد نگرش نسبتاً منفی و 30 درصد نگرش نسبتاً مثبت نسبت به انتخاب جواهرده برای طبیعتگردی و تفریح دارند که بهتر است با توجه به ارزش بالای منطقه برای ارتقای نگرش بازدیدکنندگان، در جهت افزایش تعداد گردشگران و دفعات بازدید آنها، افزایش درآمد و در نهایت توسعه روستا، اقداماتی مانند تبلیغات، توزیع بروشورهای معرف جاذبههای روستا، تخفیفات ویژه برای مکانهای اقامتی گردشگران، راهاندازی تورهای ویژهی طبیعت گردی توسط نهادهای خصوصی و زیر نظر سازمان میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری استان، توسط متصدیان مربوطه صورت گیرد. بیشترین درصد بازدیدکنندگان را گروه سنی 25 تا 35 سال تشکیل دادهاند؛ بنابراین فراهم کردن امکانات لازم و مطابق با نیازهای این افراد، مانند استفاده از پتانسیلهای روستا در جهت گسترش ورزشهای زمستانی مانند اسکی و ورزشهای تابستانی مانند کایتسواری و کوهنوردی میتواند زمینه حضور آنان را در منطقه بیشتر نماید. همچنین بررسی سطوح رضایتمندی بازدیدکنندگان از وضعیت امکانات تفریحی و رفاهی روستای جواهرده نشان داد که 86درصد بازدیدکنندگان وضعیت امکانات تفریحی و رفاهی- بهداشتی این منطقه را متوسط ارزیابی کردهاند. میزان رضایت بازدیدکنندگان از روستا در این تحقیق، یکی از عواملی است که منجر به تمایل به پرداخت بالاتر افراد شده است. لذا با توجه به ظرفیت بالای روستای زیبای جواهرده در جذب گردشگر، معنیدار شدن متغیر میزان رضایت بازدیدکنندگان و همچنین اهمیت بالایی که گردشگران برای بازدید از این روستا قایل هستند باید جهت افزایش رضایتمندی افراد تمهیداتی اتخاذ شود. بنابراین، ساخت امکانات و تجهیزات زیربنایی جهت جذب گردشگر نظیر: بهسازی راه دسترسی، احداث امکانات تفریحی مانند: تلکابین، نمایشگاههای صنایعدستی و کشاورزی، و اقامتگاه ساده به همراه سرویس بهداشتی و ... از ملزوماتی است که باید به آن توجه بیشتری شود. بنابراین، میتوان با یکبرنامهریزی بلندمدت و هدفدار، همچنین مشارکت بخش دولتی، تعاونی و خصوصی سرمایههای بیشتری را به سمت منطقه جذب کرد که سبب رونق بازار تولیدات کشاورزی، افزایش اشتغالزایی و درآمد افراد محلی و افزایش سود اقتصادی در کل منطقه شود.
با توجه به میزان بالای تمایل به پرداخت گردشگران لازم است سیاستهای توسعه فعالیتهای گردشگری با حفظ استانداردهای محیطزیستی و ایجاد سازوکارهایی برای بازگشت درآمد حاصل از اکوتوریسم به تفرجگاههای روستایی، موردتوجه مسوولین و نهادهای زیربط قرار گیرد و نباید از نظر دور داشت که اهمیت و عظمت گردشگری تنها به ایجاد فرصتهای شغلی و درآمد مناطق روستایی محدود نمیگردد، بلکه درصورت برنامهریزی و توسعهی از پیش اندیشیده شده، گردشگری روستایی قادر است منافع مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، محیطی و سیاسی را ایجاد و سهم قابل توجهی را در توسعه ملی ایفاء نماید.
منابع
1- DHV Consulting Engineers (1979), Guidelines for Rural Centre Planning. New York: Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP).
2- سراقی، ع.، ملکی، ح. و ابوالفتحی، د. (1387). نقش جاذبههای اکوتوریستی در توسعه گردشگری نهاوند با تأکید بر مدل SWOT. فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی، شماره 11، صفحه 133.
3- منشیزاده، ر. و نصیری، ف. گردشگری روستایی. شارپلی، جولیا و شارپلی، ریچارد. نوع کتاب: ترجمه، شماره چاپ:1، تهران، انتشارات منشی (کانون اسلامی انصار). 1380.
4- Vaze, P. 1998. System of Environment and Economic Accounting (SEEA). Chapter 13 London: ONS, U.K.
5- روابط عمومی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان رامسر،1393.
6- خداوردیزاده، م.، حیاتی، ب. و کاوسی کلاشمی، م. 1387. برآورد ارزش تفرجی روستای توریستی کندوان آذربایجان شرقی با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط. علوم محیطی، سال 5، شماره 4، صفحه 52-43.
7- Heal.G.M., et al. 2005. Valuing Ecosystem Services .Toward Better Environmental Decision-Making. The National Academies Press, Washington, D.C.
8- Hanemann, W. M. (1994). Valuing the environment through contingent valuation. Journal of Economic Perspectives, 8(4), 19-43.
9- Xuewang, D., Jie, Z., Ruizhi, Z., Shien, Z. & Min, L. 2011. Measuring recreational value of world heritage sites based on contingent valuation method: A case study of Jiuzhaigou. Chinese Geographical Science, 21(1):119-128.
10- Majumdar, S., Deng, J., Zhang, Y. & Pierskalla, Ch. 2011. Using contingent valuation to estimate the willingness of tourists to pay for urban forests: A study in Savannah, Georgia. Urban Forestry & Urban Greening, 10: 275–280.
11- Ataei, S., Joolaie, R., Fatahi-Ardakani, A., Amirnejad, H. & Shirani Bidabadi, F. 2013. Estimating the recreational value of wilderness areas in the tourist season with contingent valuation method (Case Study: Sadiq Abad. International Journal of farming and Allied Science. 1112-1117.
12- Kiami. F., Allahyari. M.S. & Kavoosi-Kalashami. M. An investigation on the recreational value of Masouleh village, Iran. Published online: 12 Sep 2015. DOI: 10.1080/21568316.2015.1076508
13- کاوسی کلاشمی، م.، شهبازی ح. و ملکیان، آ. 1388. برآورد ارزش تفریحی تفرجگاهها با استفاده از روش دو مرحله ای هکمن مطالعه ی موردی: بوستان محتشم شهر رشت. مجله ی تحقیقات اقتصاد کشاورزی، جلد1،شماره1، صفحه137_149.
14- خداوردیزاده، م.، راحلی، ح.، کاوسی کلاشمی، م.، رضازاده ع. و خرمی، ش. 1389. کاربرد روش هکمن دومرحلهای در برآورد ارزش تفریحی روستای اشتبین. فصلنامه روستا و توسعه، سال 13، شماره 1، صفحه 111-130.
15- راحلی، ح.، خداوردیزاده، م. و نجفی علمدارلو، ح. 1389. برآورد ارزش تفرجی روستای بند ارومیه به روش ارزشگذاری مشروط. تحقیقات اقتصاد کشاورزی، جلد2، شماره 4، صفحه 62-49.
16- موسوی، س. ن و رجبی. م. 1391. کاربرد الگوی پروبیت رتبهای در تحلیل عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت گردشگران روستای ابیانه. پژوهشهای روستایی، سال3. شماره 4، صفحه 31-58.
17- لیاقتی، ه.، نعیمیفر، ا. و مبرقعی دینان، ن. 1392. برآورد ارزش تفریحی منطقه کوهستانی توچال با استفاده از الگوی اقتصادسنجی دومرحلهای هکمن. محیطشناسی،سال 39، شماره4، صفحه17_28.
18- خداوردیزاده، م.، حیاتی، ب.، راحلی، ح. و کاوسی کلاشمی، م. 1394. برآورد ارزش تفریحی و تعیین عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان کلیسای سنت استپانوس به روش هکمن دو مرحلهای. علوم و تکنولوژی محیط زیست. شماره 65. صفحه 105-116.
19- Cumming,R.G.,et al.1986.Valuing environmental goods.A state of the arts assessment of the contingent valuation method. Totowa,N.J: Roweman and Allanheld.
20- Briscoe,J.,deCastro.,et al.1990.Toward equitable and sustainable rural water supplies. A contingent valuation.
21- Hanemann,W. M. 1991. “Willingness to pay and willingness to accept .How much can they differ?” American Economic Review. 81:635-47.
22- Carson, R.T., et al. 1995. A Bibliography of Contingent valuation studies and Papers, La Jolla, CA: NRDA Inc.
23- Heckman, J. (1976). “The common structure of statistical models of truncation, sample selection and limited dependent variables and a simple estimator for such models”. Annals of Economic and Social Measurement. 5(4): 475-492.
24- Greene. W.H .1993. Econometric analysis. Second edition. New York: Macmillan.
25- Mcdonald. J. F & Moffitt. R. A. 1982. The uses of Tobit analysis. Review of Economic and Statistics. Vol. 62: 318-321.
26- Judge, G., Hill, C., Griffiths, W., Lee, T. & Lutkepol, H. 1982. Introduction to the theory and practice of econometrics. New York: Wiley.
27- فتاحی، ا. و فتح زاده، ع. (1390). ارزشگذاری حفاظتی حوزههای آبخیز با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط (مطالعه موردی: تالاب گمیشان). مجله علوم و مهندسی ایران، سال 5.
28- Mitchell, R. & Carson, R. 1989. Using Surveys to Value Public Goods: The Contingent Valuation Method. Johns Hopkins University Press for Resources for the Future, Washington DC.
29- صدیقی، ح. و روستا، ک. 1382، بررسی عوامل تأثیرگذار بر دانش کشاورزی پایدار ذرتکاران تمونه استان فارس. فصلنامه علوم کشاورزی ایران. سال34، شماره 4، صفحه 913-924.
30- سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان رامسر، 1394.
31- حیاتی. ب، احسانی. م، قهرمان زاده. م، راحلی. ح و تقی زاده. م. 1389. عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان پارکهای ائلگلی و مشروطه شهر تبریز: کاربرد روش دو مرحلهای هکمن. نشریه اقتصاد و توسعه کشاورزی (علوم و صنایع کشاورزی). جلد 24. شماره 1، صفحه 91- 98.
32- گودرزی، م. 1392. تعیین ارزش حفاظتی سواحل دریای خزر با استفاده از روش تمایل به پرداخت افراد و الگوی دو مرحلهای هکمن )مطالعه موردی: سواحل بابلسر(. نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی جلد1، شماره1. صفحه 69-84.
1- کارشناس ارشد توسعه روستایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران.
2- استادیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران.
[3]- استادیارگروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران. *(مسوول مکاتبات)
[4]-Willingness to pay
2- Davis
[6]- Dong Xuewan et al
1-Mitchell and Carson
2- Interval of Standard Deviation from the Mean
1-Likelihood Ratio