نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه فیزیک، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 استادیار، گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آیت اله بروجردی، بروجرد، ایران
3 استاد، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مقاله پژوهشی
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 60، بهار 1401 صص 215-227
مطالعه ضریب پخشی پیچکهای میان مقیاس در خلیج فارس
امین رئیسی⃰[1]
mnraeisi@gmail.com
حسام الدین مهرفر[2]
عباسعلی علیاکبری بیدختی[3]
تاریخ دریافت: 29/05/1400 تاریخ پذیرش: 05/08/1400
چکیده
زمینه و هدف: پیچکهای میان مقیاس نه تنها به جهت دینامیکی اهمیت دارند، بلکه از نظر اقلیم شناسی، برهمکنش هوا-دریا و محیط زیست نیز از اهمیت ویژهای برخوردارند. از آنجاکه خلیج فارس به دلیل وجود میدانهای نفتی در معرض آلودگیهای نفتی میباشد، تجزیه و تحلیل نقش عواملی مانند پیچکهای میان مقیاس در انتشار آلودگی در خلیج فارس بسیار مهم است.
روش بررسی: در این تحقیق از داده های ارتفاع سطح دریا مربوط به سری داده های آنالیز شده مرجعAviso (سال های 2010 تا 2014) استفاده شد و پیچکهای میان مقیاس براساس روشی مبتنی بر ارتفاع سطح دریا مورد شناسایی و ردیابی قرار گرفتند و نقشههای مربوطه رسم شد. این روش موثرتر از دیگر روشهای رایج ردیابی پیچکها میباشد.
یافته ها: با مطالعه محل شکلگیری پیچکها، ضریب پخش پیچکی نیز محاسبه گردید و نتایج حاصل از مقادیر محاسبه شده نشان داد که پیچکهای ایجاد شده در فصل بهار دارای پهنهای بزرگ و سرعت بالا میباشند اما پیچکهای متولد شده در فصل زمستان دارای پهنهای کوچک و سرعتی کم هستند.
بحث و نتیجه گیری: پیچکهای واقع در شمال و جنوب خلیج فارس به ترتیب به سمت غرب و شرق خلیج فارس حرکت کرده و این مهم منطبق بر نتایج دیگر پژوهشها است. محدوده بیشترین فعالیت پیچکها در بخشهای ورودی خلیج فارس از سمت تنگه هرمز و متمایل به سواحل ایران و همچنین شمال غربی خلیج فارس میباشد و در فصل های تابستان و زمستان بیشترین تعداد پیچک و فصل های بهار و پاییز کمترین تعداد پیچک حضور دارند.
واژگان کلیدی: خلیج فارس، پیچک میان مقیاس، ضریب پخش پیچکی، ارتفاع سطح دریا
Human and Environment, No. 60, Spring 2022, pp. 215-227
The Study of the Diffusion Coefficient of Meso-Scale Eddies in the Persian Gulf
Amin Raeasi ⃰ [4]
mnraeisi@gmail.com
Hesameddin Mehrfar[5]
Abbasali Ali Akbari Bidokhti[6]
Received: August 20, 2021 |
Accepted: October 27, 2021 |
Abstract
Background and objectives: Meso-scale eddies are not only dynamically important, but also climatologically, environmentally, as well as in terms of air-sea interaction are of special importance. Due to the existence of oil and gas fields, the Persian Gulf is exposed to oil pollution, analyzing the role of factors such as meso-scale eddies in the spread of pollution in the Persian Gulf is very important.
Methods: In this study, sea level data related to the analyzed Aviso reference data series (2010-2014) were used and meso-scale eddies were identified and tracked using a method based on sea level, and the relevant maps were drawn. This method is more effective than other common methods of tracking eddies.
Findings: By studying the location of formation of eddies, eddy distribution coefficient was also calculated and the results indicated that eddies created in spring have a larger scale and higher speed, while eddies created in winter have a smaller scale and lower speed.
Discussion and Conclusion: The eddies located in the north and south of the Persian Gulf have moved to the west and east of the Persian Gulf, respectively, which is consistent with the results of other studies. The range of the most eddy activity in the entrance parts of the Persian Gulf is from the Strait of Hormuz and inclined to the coast of Iran as well as northwest of the Persian Gulf. The maximum number of eddies is observed in summer and winter and the least number of eddies is observed in spring and autumn.
Key words: Persian Gulf, meso-scale eddies, eddy diffusion coefficient, sea surface height
زمینه و هدف
پیچک، حرکت چرخشی سیال است که میتواند به دلایل مختلفی از جمله چرخش ناشی از برخورد سیال به مانع و یا برخورد دو جریان وارونه ایجاد شود. فاکتورهای اولیه برای تشکیل پیچکها نیرویی است که توسط تنش باد، ناپایداری باروکلینیکی و تعادل گرادیان باد اعمال شود [1]. در دینامیک شارهها، تلاطم یک رژیم حرکتی سیال است که با تغییر ویژگیهای حرکتی بخشی از یک سیال به صورت آشوبناک همراه است. تغییرات سریع فشار و سرعت سیال در زمان و مکان و همچنین پخش تکانه و گرما از مهمترین پیامدهای این حرکت تلاطمی است[2]. باید توجه داشت که تلاطم در عدد رینولدز بالا برای جریان سیال اتفاق میافتد. این مهم سبب افزایش ترمهای غیرخطی در معادلات حرکت میشود که با بی نظمی هم زمان در مکان و زمان همراه است. یک جریان تلاطمی با تعداد زیادی پیچک از کوچکترین تا بزرگترین مقیاسها همراه است.
پیچکهای میان مقیاس اقیانوسی دو نوع هستند که یکی دارای هستهی گرم و دیگری دارای هسته سرد است. مشخصه بارز پیچکها با هستهی گرم (سرد) این است که دارای دمای بالاتر (پایین تر) هستند و تراز دریا در مرکز آن بالاتر (پایینتر) است (شکل 1-الف و ب). این یک حقیقت شناخته شده است که محیط زیست های دریایی و ساحلی متاثر از چنین گردابههای اقیانوسی هستند. ویژگی های زیستمحیطی متداوم پیچکها، آب و هوای اقیانوس و جو پیرامون آن را تعیین میکند. گسترش یک پیچک چرخندی باعث بالا آمدن آب در مرکز (فراجوشی[7]) میشود که در نتیجه آبهای زیر سطحی سرد و سرشار از مواد غدایی به سطح ستون آب میآیند. بنابراین یک پیچک چرخندی به عنوان پیچکی با مرکز سرد و با زیست توده بالا مطرح میشود که میتواند دمای جوی منطقه را کاهش دهد [3] (شکل 1- الف
و ب). تشخیص چنین پیچکهایی با استفاده از الگوهای گرادیان ارتفاع و دمای سطح دریا امری دشوار است زیرا تغییرات سطحی به دست آمده بسیار اندک است. بهترین رویکرد در مواجهه با این پیچکهای میان مقیاس استفاده از ارتفاع سنجیهایی است که از آنومالیهای ارتفاع و دمای سطح هوای تراز دریا به دست میآید که در آن سیگنال بالا و پایین ارتفاع و دمای سطح هوا به ترتیب به عنوان یک شاخص برای پیچکهای با هسته گرم و سرد عمل میکند [1]. در دهههای اخیر شناخت تغییرات زمانی و مکانی این پیچکهای میان مقیاس همواره بیشتر شده است. فرنگر[8] و همکاران (2013) اثرات این پیچکها را بر پارامترهای جوی از جمله دمای هوا، بادها، ابرها و بارش مورد تحلیل قرار داده اند[4]. دامداپات و چارکرابونی[9] (2016) ساختار سه بعدی پیچکهای میان مقیاس را با استفاده از ارتفاع سنجی و شناورهای آرگو برای سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۴ در قسمت جنوبی خلیج بنگال تحلیل و بررسی کردند[5]. براچ و همکاران (2018) تاثیر پیچکهای واچرخندی را در انتشار آلایندههای پلاستیکی مورد مطالعه قرار دادند [6]. مورنو و همکاران (2019) و دینگ و همکاران (2020) انرژی جنبشی پیچکها را به ترتیب در اقیانوس جنوبی و شمال غربی اقیانوس اطلس با استفاده از دادههای ارتفاع سطح دریا از مرجع آویسو مورد مطالعه قرار دادند، آنها شکل پیچک را بهعنوان یک الگوی گوسی تقریب زده و انرژی جنبشی پیچک نیز از تقریب ژئوستروفیک محاسبه گردید [7و8]. خلیج فارس به دلیل وجود میدانهای نفتی و گازی در معرض آلودگیهای نفتی و گسترش آلایندههای مرتبط با آن میباشد. از آنجاکه انتشار آلایندهها برای محیط دریایی خطرناک بوده و می تواند منجر به خسارتهای زیست محیطی و اقتصادی زیادی شود، تجزیه و تحلیل نقش عواملی مانند پیچکهای میان مقیاس در انتشار آلودگی در خلیج فارس بسیار مهم است [9].
شکل 1-الف شکل 1-ب
شکل 1- انواع پیچک (الف: چرخندی، ب: واچرخندی) [9]
Figure 1- Eddy types (a: Cyclonic, b: Anti-cyclonic)
شکل 2-نقشه خلیج فارس براساس دادههای ایتوپو 32، عمق بر حسب متر [10]
Figure 2-Map of the Persian Gulf based on ITOPO2 data, depth in meters [10]
|
با استفاده از روش مبتنی بر ارتفاع سطح دریا[10] و سری دادههای مرجع آویسو[11] در دوره زمانی 2014-2010 پیچکهای منطقه شناسایی و ردیابی شده و نقشههای مربوطه به کمک نرم افزار ArcGIS رسم شد. این روش موثرتر از دیگر روشهای رایج ردیابی پیچکها میباشد[11] و پاسخهای دقیقتری را در مناطق کم عمقی مثل خلیج فارس ارایه میدهد. برای این تحلیل دینامیکی پیچک فرض میشود که تقریب زمینگرد برقرار است و پیچکها با شکل متقارن گاوسی در نظر گرفته میشوند و پس از آن عملیات ردیابی انجام میگیرد[12و13]. این مطالعه می تواند یک نقش مهم و اساسی در شناسایی پیچکها داشته باشد.
روشی بررسی
خلیج فارس
خلیج فارس یک حوضچه نیمه بسته کم عمق است که از طریق تنگه هرمز به دریای عمان متصل میشود و دارای عمق متوسط 35 متر است و بیشترین عمق آن برابر با 120 متر که در نزدیکی تنگه هرمز مشاهده شده است [9و14] و بین طولهای جغرافیایی 48 تا 56 درجه شرقی و عرضهای جغرافیایی 24 تا 30 درجه شمالی واقع شده است[15] (شکل2-الف). طول خلیج فارس تقریبا 1000 کیلومتر و در جهت شمال غربی-جنوب شرقی بوده و عرض آن بین 56 کیلومتر تا 338 کیلومتر متغیر است. مساحت و حجم تقریبی خلیج فارس به ترتیب 239000km2 و 8780km3 است که سومین خلیج بزرگ دنیا میباشد. خلیج فارس از سمت شمال تا دلتای اروندرود و از سمت جنوب تا بیابانهای وسیع به موازات سواحل قطر، کویت، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی گسترش یافته است[16]. گردشکلی در این خلیج چرخندی است و توسط جریانی به موازات سواحل ایران در شمال و به سمت شمالغرب از سمت تنگههرمز و یک جریان به سمت جنوبشرق در بخش جنوبی آن احاطهشده است. مهمترین مشخصه این گردش، تبدیل جریانهای سواحل ایران بهیک سری پیچکهای اغلب چرخندی است [17و18]. اختلاف چگالی در تودههای آب و جریانهای اصلی بزرگ مقیاس و تنش باد در سطح، موجب شیبدار شدن خطوط همچگال و ایجاد ناپایاری باروکلینیکی در خلیج فارس میگردد. وجود این ناپایداریها باعث تشکیل پیچکها در اطراف جریان اصلی میشود. با تشکیل ترموکلاین و در نظر گرفتن جریان آب اروند و ورودی آب دریای عمان به خلیج فارس از طریق تنگه هرمز، شرایط لازم برای ایجاد پیچکهای میان مقیاس مخصوصاً در سواحل ایران ایجاد میشود [17]. ورود جریان آب شیرینتر از میانه تنگه هرمز به درون خلیج فارس سبب ایجاد آشفتگی در میدان چگالی عمود بر فلات قاره میشود. این تغییر در میدان چگالی، فرایند ناپایداری باروکلینیکی را به دنبال خواهد داشت. از آنجا که یکی از ساز و کارهای حاکم بر ایجاد پیچکها، وجود ناپایداری باروکلینیکی است، بنابراین سبب تغییرات مهمی در گردش عمومی آب در خلیج فارس و به وجود آمدن پیچک هایی در آن خواهیم بود [19و20].
ردیابی پیچکها
پیچکها الگوهای تلاطمی هستند و به وسیله نوسانات مکانی-زمانی مشخص میگردند. بنابراین، پیچکها و اثراتشان معمولا به وسیله انحرافات متوسط زمانی و در نقاط جغرافیایی بررسی میشوند. به منظور بررسی پیچکهای میان مقیاس براساس دادههای ماهوارهای نیاز به یک الگوریتم شناسایی ادی وجود دارد [21]. روش خودکار مبتنی بر ارتفاع سطح دریا، یک روش بدون آستانه و همچنین بدون نیاز به مشتقگیری از میدان ارتفاع سطح دریا و بدون هیچ هموارسازی خارجی (که طبیعتا در میدانهای ارتفاع سطح از سریهای آویسو وجود دارد) میباشد و در این روش یک خط کنتور بسته به عنوان معیار استفاده میشود. با توجه به برقراری جریان ژئوستروفیک در اطراف الگوهای محلی از قبیل پیچکها، خطوط این جریانها متناظر با کنتورهای بسته ارتفاع سطح دریا در نظر گرفته میشوند و با فرض وجود ساختار متقارن گاوسی برای ادیها، این امکان فراهم میشود که الگوریتم سادهای برای شناسایی ادیها براساس پیدا کردن خارجیترین کنتور بسته ارتفاع سطح دریا فراهم شود [12].
دامنه هر پیجک چرخندی به صورت اختلاف بین بیشترین ارتفاع در داخل پیچک (hmax) و ارتفاع متوسط خارجیترین کنتور بسته ارتفاع سطح دریا (h0) تعریف میشود:
(1)
بطور مشابهی دامنه هر پیچک واچرخندی نیز اختلاف بین ارتفاع
متوسط خارجیترین کنتور بسته ارتفاع سطح دریا (h0) و کمترین ارتفاع سطح دریا در داخل ادی (hmin) تعریف میشود [12]:
(2)
با فرض بیضوی شکل بودن ادیها گستردگی طولی و عرضی آنها
در امتداد طول جغرافیایی () و عرض جغرافیایی () محاسبه میگردد. تعریف مبتنی بر سرعت از مقیاس افقی پیچک ()، شعاع دایرهای است که دارای مساحت مشابه با منطقه داخل کنتور بسته ارتفاع سطح دریا میباشد [12]. و سپس با فرض برقراری تقریب ژئوستروفیک [12]:
(3)
(4)
بعد از اینکه پیچکها برای هر گام زمانی در توالی نقشههای ارتفاع سطح دریا به روش مذکور تشخیص داده شدند، یک فرایند خودکار ردیابی با گام زمانی 1 هفته، به منظور تعیین مسیر هر پیچک بکار برده میشود.
ضریب پخش پیچکی
همانگونه که عنوان شد پیچک حرکت چرخشی سیال است که میتواند به دلایل مختلف ایجاد شود. برای بیان ویژگیهای یک پیچک از ضریب پخش پیچکی استفاده میشود. این ضریب میتواند بیانگر ابعاد، قدرت اختلاط و سرعت پیچکها باشد. اگر انتقال یک پیچک به وسیله یک ردیاب و به کمک معادله انتشار پارامتریزه شود، خواهیم داشت [22]؛
(5)
در این معادله k همان ضریب پخش پیچکی است که در واقع یک تانسور میباشد. حال برای بررسی بهتر ویژگیهای یک پیچک اگرتوجه خود را به انتقال افقی ردیاب در درون پیچک محدود کنیم، خواهیم داشت [22]:
(6)
در رابطه ی فوق و همان مولفههای تانسور پخش پیچکی هستند.
با فرض اینکه پیچک نتیجه یک ناپایداری باروکلینیکی است، پس فرض میکنیم که طول اختلاطی داده شده به وسیله اولین شعاع تغییر شکل، همان مقیاس طول افقی مشخصه ناپایداری است [22 و 23]. نکته حائز اهمیت آن است که اغلب مباحث خطی نمیتوانند مقیاس سرعت افقی را تعیین کنند و این مهم به آن دلیل است که در آنجا تعادل امواج باروکلینیکی مطرح است و بزرگی آنها وابسته به فرایندهای غیرخطی است. ساده ترین فرض آن است که سرعت ادی با تقریب مناسبی برابر با بزرگی سرعت جریان متوسط () در نظر گرفته شود .حال با توجه به این موضوع خواهیم داشت:
(7)
در رابطه فوق نیز است که همان طول تلاطم بوده و در اینجا نیز قطر پیچک میباشد [22 و 23].
در این تحقیق از میدانهای روزانه ارتفاع سطح دریا برگرفته از سایت آویسو (AVISO DT-2014) به مدت 60 ماه (2014-2010) روی یک شبکه 1/4°*1/4° و با دقت اندازه گیری ارتفاع 10-4(m) در نظر گرفته شد. نقشههای مورد نظر با استفاده از روش مدلسازی زمین آمار و به کمک نرم افزار ArcGIS رسم و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. محدودهای که پیچکها دارای بیشترین ضریب پخش پیچکی بودند شناسایی و به عنوان مناطق فعالیت پیچکها معرفی شدند.
یافتهها
پیچکها در خلیج فارس
شکل (3) نقشه کنتورهای ارتفاع را در خلیج فارس برای دو ماه
مختلف سال 2014 به عنوان نمونه نشان میدهد. در این نقشهها به خوبی میتوان مکان پیچکها را مشاهده کرد.
(الف) (ب)
شکل 3- خطوط کنتور هم ارتفاع رسم شده درفصلهای مختلف (به عنوان نمونه (الف) 29 ژانویه 2014، (ب) 2 سپتامبر 2014)
Fig. 3- Height contours in the Persian Gulf for various seasons on (a) 29 January 2014 and (b) 2 September 2014.
نمودارهای ترسیم شده برای کل دوره نیز کم و بیش همین روند را نشان میدهند. با توجه به نمودارهای ترسیم شده و تحلیلهای انجام شده بر روی آنها، تعداد متوسط پیچکها در ماههای مختلف سال بدست آمد (جدول1). این آمار نشان میدهد که در فصلهای تابستان و زمستان تعداد پیچکها بیشتر از فصلهای بهار و پاییز است. علاوه بر آن در ابتدای فصلهای تابستان و زمستان تعداد پیچکها افزایش یافته اما با نزدیک شدن به ماههای پایانی این فصول تعداد آنها کاهش مییابد. این فرآیند برای فصل های پاییز و بهار روند معکوسی را طی میکند. جدول (1) بیشترین تعداد پیچک را در فصل زمستان نشان میدهد. شکل (4) محدودهای که در آن پیچکهای میان مقیاس دارای بیشترین میزان فعالیت هستند را برای فصلهای مختلف نشان میدهد.
جدول 1- تعداد متوسط ادیها در ماههای مختلف سالای 2010 تا 2014
Table 1- Mean number of eddies in different months from 2010 to 2014
فصل |
ماه |
تعداد پیچک |
بهار |
آوریل |
5 |
می |
4 |
|
جون |
7 |
|
تابستان |
جولای |
9 |
آگوست |
6 |
|
سپتامبر |
8 |
|
پاییز |
اکتبر |
5 |
نوامبر |
4 |
|
دسامبر |
7 |
|
زمستان |
ژانویه |
11 |
فوریه |
8 |
|
مارس |
4 |
(الف) (ب)
(ج) (د)
شکل 4- مناطقی که بیشترین میزان فعالیت پیچک در آن مشاهده شده است. الف: بهار، ب: تابستان، ج: پاییز، د: زمستان، دایره های آبی و قرمز به ترتیب بیانگرمحل وقوع پیچکهای قدرتمند چرخندی و واچرخندی رویداده در این مناطق هستند.
Figure 4- Areas with the highest eddy activities. a: Spring, b: Summer, c: Autumn, d: Winter, the blue and red circles are the locations of the powerful cyclonic and anti-cyclonic eddies, respectively.
محاسبه ضریب پخش پیچکی پیچکهای میان مقیاس در خلیج فارس
با توجه به اینکه ضریب پخش موثر در تلاطم عبارت است از: بنابراین به بررسی مکانی و زمانی ضریب در پیچکهای خلیج فارس میپردازیم. در جدول (2) پیچکهایی که بیشترین ضریب پخشی را در هر فصل از سال 2010 داشتهاند، به همراه تاریخ وقوع، مکان وقوع و طول عمر این پیچکها آورده شده است.
جدول2- پیچکهای دارای بیشترین ضریب پخشی
Table 2- Eddies with the highest diffusion coefficients kxy (2014).
فصل |
شماره ادی |
شعاع |
Kvy |
طول عمر |
تاریخ وقوع |
بهار |
3 |
95/102 |
281/182 |
2 |
8 ژانویه |
20 |
27/105 |
223/121 |
2 |
5 مارس |
|
22 |
79/65 |
424/82 |
3 |
19مارس |
|
23 |
88/73 |
312/82 |
1 |
19مارس |
|
تابستان |
30 |
34/48 |
223/134 |
2 |
24ژوین |
12 |
59/85 |
021/102 |
1 |
6 می |
|
31 |
79/52 |
282/22 |
1 |
24 جون |
|
21 |
86/49 |
245/81 |
3 |
3 جون |
|
پاییز |
25 |
79/53 |
28/111 |
1 |
23 سپتامبر |
20 |
69/95 |
34/135 |
1 |
9 سپتامبر |
|
4 |
42/102 |
8/112 |
1 |
15جولای |
|
3 |
12/60 |
21/108 |
2 |
8 جولای |
|
زمستان |
1 |
80/77 |
671/187 |
1 |
7 اکتبر |
25 |
14/63 |
52/82 |
1 |
30 دسامبر |
|
21 |
51/57 |
28/82 |
2 |
25 نوامبر |
|
14 |
25/47 |
11/12 |
3 |
21 اکتبر |
در جدول (2) پیچکهای شماره31 (فصل بهار)، شماره 35 و 14 (فصل پاییز) و شماره 22 (فصل زمستان) واچرخندی هستند، و پیچکهای دیگر چرخندی میباشند. در جدول (3) نیز بازه زمانی حضور پیچکهایی با بیشترین ضریب پخشی در هر منطقه مشخص شده است.
بحث
در این تحقیق از میدانهای روزانه ارتفاع سطح دریا برگرفته از سایت آویسو (AVISO DT-2014) به مدت 60 ماه (2014-2010) روی یک شبکه 1/4°*1/4° و با دقت اندازه گیری ارتفاع 10-4(m) در نظر گرفته شد. نقشههای مورد نظر با استفاده از روش مدلسازی زمین آمار و به کمک نرم افزار ArcGIS رسم و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. با توجه به نمودارهای ترسیم شده و تحلیلهای انجام شده بر روی آنها، تعداد متوسط پیچکها در ماههای مختلف سال بدست آمد. نتایج نشان داد که در فصلهای تابستان و زمستان تعداد پیچکها بیشتر از فصلهای بهار و پاییز است. علاوه بر آن در ابتدای فصلهای تابستان و
جدول 3- بازههای زمانی فعالیت پیچک در هر منطقه و در هرفصل )این زمانها بر اساس وقوع پیچکهایی با بیشترین ضریب پخشی در بازه زمانی سالهای 2010 تا 2014 بدست آمده است(
Table 3- Time range of eddy activities in each area and in each season (these time range were obtained based on the creation of eddies with the highest diffusion coefficient from 2010 to 2014
فصل |
محدوده |
بازه زمانی |
بهار |
A |
21جون- 2 جولای |
B |
4جون- 2 جولای |
|
D |
2جون- 18 ژوئن |
|
C |
26آوریل- 10 می |
|
تابستان |
A |
27ژوئن- 9 جولای |
B |
20سپتامبر- 30سپتامبر |
|
C |
7جولای- 20 جولای |
|
D |
15سپتامبر- 27 سپتامبر |
|
پاییز |
A |
14نوامبر- 15 دسامبر |
B |
17دسامبر- 31 دسامبر |
|
C |
24نوامبر- 29 نوامبر |
|
D |
3اکتبر - 30 اکتبر |
|
زمستان |
A |
10مارس- 1 ژانویه |
B |
16فوریه- 26 فوریه |
|
C |
12مارس- 24 مارس |
|
D |
1ژانویه- 10 ژانویه |
زمستان تعداد پیچکها افزایش یافته اما با نزدیک شدن به ماههای پایانی این فصول تعداد آنها کاهش مییابد. این فرآیند برای فصل های پاییز و بهار روند معکوسی را طی میکند. ماههای آوریل، آگوست و نوامبر ماههایی با کمترین خطر زیرا که پیچکهای قوی در این ماهها روی نمیدهند. ماههای ژوئن، جولای و دسامبر ماههایی هستند که بیشترین پیچکهای قدرتمند در این ماهها رخ میدهند. ماه جولای، پر تنشترین ماه به لحاظ فعالیت پیچکها است زیرا که سه منطقه C,B,A بصورت همزمان فعال هستند که مطابق با نتایج مهرفر و همکاران [19] و رهنمانیا و همکاران [24] میباشد. نتایج نشان داد، پیچکهای واچرخندی نسبت به پیچکهای چرخندی دارای شعاع، انرژی جنبشی و همچنین ضریب پخشی کمتری هستند.
با توجه به بررسیهای انجام شده حرکت پیچکهای واقع در شمال خلیج فارس به سمت غرب و حرکت پیچکهایی واقع در جنوب خلیج فارس به سمت شرق است. این مهم منطبق بر نتایج دیگر پژوهشها از جمله مدل حاج رسولیها و همکاران [25] و مهرفر و همکاران [19] است.
نتیجه گیری
با تشخیص محل شکلگیری پیچکها، ضریب پخش پیچکی آنها نیز محاسبه شد. حرکت پیچکهای واقع در شمال خلیج فارس به سمت غرب و حرکت پیچکهایی واقع در جنوب خلیج فارس به سمت شرق است. بیشترین محدوده فعالیت پیچکها در بخشهای ورودی خلیج فارس از سمت تنگه هرمز و متمایل به سواحل ایران و همچنین شمال غربی خلیج فارس است. ماه جولای، پر تنشترین ماه به لحاظ فعالیت پیچکها است و پس از آن با توجه به تعداد پیچک های تشکیل شده در هر ماه، جولای و دسامبر ماههای پر ریسک هستند. همچنین در ماه اول فصل تابستان و زمستان بیشترین تعداد پیچک و در ماه های اولیه بهار و پاییز کمترین تعداد پیچک حضور دارند. در فصل های تابستان و زمستان بیشترین تعداد پیچک و فصل های بهار و پاییر کمترین تعداد پیچک حضور دارند. نتایج حاصل از مقادیرمحاسبه شده برای ضرایب پخش پیچکها نشان داد که پیچکهای ایجاد شده در فصل بهار دارای پهنهای بزرگ و سرعت بالا میباشند اما پیچکهای شکل گرفته در فصل زمستان دارای پهنهای کوچک و سرعتی کم هستند.
مراجع
[1]- استادیار، گروه فیزیک، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
[2]- استادیار، گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آیت اله بروجردی، بروجرد، ایران
[3]- استاد، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران
[4]- Assistant Professor, Department of Physics, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.
[5]- Assistant Professor, Department of Physics, School of Science, Ayatollah Boroujerdi University, Boroujerd, Iran.
[6]- Professor, Geophysics Institute, University of Tehran, Tehran, Iran.
[7]- Upwelling
[8]- Frenger
[9]- Dandapat and Chakraborty
[10]- Sea Surface Height (SSH)
[11]-Archiving Validation and Interpretation of Satellite Oceanography data (AVISO)