نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی، مشاور معاونت فنی و حسابرسی امور اقتصادی و زیربنایی دیوان محاسبات کشور
2 کارشناسی ارشد حسابداری، مدیرگروه دوم هیئت حسابرسی، دیوان محاسبات خراسان رضوی
3 کارشناسی ارشد حسابداری، حسابرس گروه چهارم هیئت حسابرسی، دیوان محاسبات خراسان رضوی
4 استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مقاله پژوهشی
فصلنامه انسان و محیط زیست، شماره 62، پاییز 1401، صص 83-97
بررسی عملکرد و کیفیت پساب خروجی تصفیهخانه فاضلاب شهر بیرجند جهت مصارف کشاورزی
محمد حسین فتح آبادی[1]
محمد حسین احمدی شادمهری[2]
سید مسعود فیض[3]*,
masoudf64@hotmail.com
سید علی بنی هاشمی[4]
تاریخ دریافت: 02/10/99 تاریخ پذیرش: 16/12/99
چکیده
زمینه و هدف: امروزه اساسیترین اقدام در جهت کنترل آلودگیهای ناشی از فاضلابها و استفاده مجدد آنها، احداث تصفیهخانه فاضلاب و نظارت دقیق بر عملکرد آنها میباشد. تخلیه پسابهای غیراستاندارد و استفاده از آنها در کشاورزی و یا تخلیه آبهای سطحی، مخاطرات بهداشتی و زیستمحیطی زیادی را به دنبال خواهد داشت. از اینرو، مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد زیستمحیطی و کیفیت تصفیهخانه فاضلاب شهر بیرجند جهت مصارف کشاورزی انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه در سال 1399 به روش بررسی مقطعی طی سالهای 1396 تا 1398 بر روی تصفیهخانه فاضلاب شهر بیرجند انجام گرفته است.
یافتهها: یافتهها نشان داد که شاخص COD با میانگین 225 بیشترین عدم تطبیق با استاندارد را در سال 1396 دارا بوده است. شاخص TSS با میانگین 153 در جایگاه دوم، کلیفرم کل با میانگین 1300 در جایگاه سوم و کلیفرم گوارشی با میانگین 5/502 نیز در جایگاه چهارم قرار گرفتهاند. این شاخصها در سال 1398 در وضعیت استاندارد و مطلوب قرار گرفته است.
نتایج: مقایسه نتایج مطالعه فعلی با استانداردهای فاضلاب خروجی نشان داد که استفاده از پساب این تصفیه خانه جهت مصارف کشاورزی به دلیل مطابقت با استانداردهای خروجی فاضلاب توصیه میشود. این روند در طی سالهای 1396 تا 1398 وضعیت مطلوبی را نشان داده است.
واژگان کلیدی: اکسیژن خواهی شیمیایی، تصفیهخانه فاضلاب، جامدات معلق، کلیفرم گوارشی، کیفیت پساب خروجی
Human and Environment, No. 62, Autumn 2022, pp. 83-97
Evaluation of Performance and Quality of Effluent in Birjand Wastewater Treatment Plant for Agricultural Purposes
Mohammad Hosein Fathabadi[5]
Mohammad Hosein Ahmadi Shadmehri[6]
Seyed Masoud Faiz[7]*
masoudf64@hotmail.com
Sayyid Ali Banihashemi[8]
Received: December 22, 2020 |
Accepted: March 6, 2021 |
Abstract
Basis and Goal: Today, the most basic action to control pollution from wastewater and their reuse is the construction of a wastewater treatment plant and strict monitoring of their operation. Disposal of non-standard effluents and their use in agriculture or surface water discharge will lead to many health and environmental risks. Therefore, the present study was conducted with the aim of auditing the environmental performance and quality of Birjand wastewater treatment plant for agricultural use.
Method of Studing: This study was conducted in 1399 using a cross-sectional study method from 1396 to 1398 on the wastewater treatment plant of Birjand.
Finding: The findings showed that the COD index with an average of 225 had the highest non-compliance with the standard in 1396. TSS index with an average of 153 is in the second place, total coliform with an average of 1300 in the third place and gastrointestinal coliform with an average of 502.5 are in the fourth place. In 1398, these indicators are in a standard and optimal condition.
Results: Comparison of the results of the current study with the effluent standards showed that the use of the effluent of this treatment plant for agricultural purposes is recommended due to compliance with the effluent standards. This trend has shown a favorable situation during the years 1396 to 1398.
Keywords: Chemical Oxygen Demand, Wastewater Treatment Plant, Total Suspended Solids, Gastrointestinal Coliform, Sewage Quality
حسابرسی عملکرد به ارزیابی سیستماتیک و عینی دستاوردها یا فرایندهای برنامه و فعالیت دولت با هدف تعیین اثربخشی، صرفه اقتصادی و کارایی در دستیابی به اهداف پروژه یا واحد سازمانی و واحد تجاری بطور کلی اطلاق میشود. بهطور سنتی در حسابرسی عملکرد بر سه جنبه صرفه اقتصادی، کارایی و اثربخشی تأکید میشود. علاوه بر سه عامل فوق، عوامل دیگری از جمله رعایت اصول اخلاقی، مسائل زیستمحیطی و نیز عدالت اجتماعی در نظر گرفته میشود (1،2). توسعه پایدار و حفاظت و بهسازی منابع محیطی، موضوعات اصلی هستند که در سراسر جهان بر چگونگی رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی تأثیر میگذارند. همگام با رشد اقتصادی، فشار بر سیستمهای طبیعی و منابع کره زمین شدت میگیرد. واقعیت نگرانکننده این است که به موازات رشد و گسترش اقتصاد، محیط زیست که بستری برای توسعه اقتصادی محسوب میگردد، رو به زوال میرود و شرایط زیستمحیطی هر روز بدتر و بدتر میشود. از اینرو ضرورت دارد توجه به حسابرسیهای زیستمحیطی و عملکرد آنها در سیستمهای مدیریتی و سازمانی، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد (3).
امروزه، حسابرسی زیستمحیطی به ابزاری مهم برای حفظ و دستیابی به استانداردهای کنترل آلودگی محیطزیست و تخریب منابع طبیعی تبدیل شده است. این نوع حسابرسی را بررسی سیستماتیک، مستند، ادواری و بیطرفانه رعایت قوانین و مقررات زیستمحیطی، توسط سازمانها و بنگاههای اقتصادی تعریف میکنند. حسابرسی محیطزیست میتواند هدفهای مختلفی از جمله اثبات رعایت الزامهای زیستمحیطی، ارزیابی اثربخشی سیستمهای مدیریت محیطزیست و بررسی ریسک ناشی از فعالیتهای قانونی و غیرقانونی بنگاه اقتصادی را داشته باشد (4). حسابرسی زیستمحیطی شامل مجموعه فعالیتهایی است که موجب افزایش توان سیستم حسابداری در جهت شناسایی ثبت و گزارشگری آثار ناشی از تخریب آلودگی زیستمحیطی میشود. حسابداری و حسابرسی محیطزیست اطلاعاتی را فراهم میکند که در امر ارزیابی، عملکرد، کنترل، تصمیمگیری و گزارشگری به مدیران کمک میکنند، در صورت استقرار نظام حسابداری محیطزیست در کشور، حسابداران میتوانند بازوی قدرتمندی برای دولت در ارتباط با کنترلهای اقتصادی و مالی باشند (5،6). یکی از مسائل مهم در بحث اثرات زیستمحیطی، تصفیهخانههای فاضلاب در شهرها است. استفاده از پساب تصفیهشده به عنوان یک منبع آب پایدار، بیش از پیش مورد توجه مدیران صنعت آب کشورها قرار گرفته است. کاربرد این پسابها در کشاورزی و صنعت، مزایای متعددی از قبیل فراهمنمودن یک منبع آب ارزان و دائم، کاهش هزینههای تصفیه و آزادسازی بخشی از منابع آب با کیفیت خوب برای سایر مصارف دارد (7).
فاضلاب آبی است که استفاده شده و شامل تمام مواد اضافه شده به آب در طول استفاده میباشد. به عبارت دیگر، فاضلاب آب مصرف شدهای است که خواص فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی آن به حدی تغییر کرده است که قابلیت مصرف در بهترین مورد خود را از دست داده است (8). پساب به آبی اطلاق میگردد که پس از مراحل تصفیه از تصفیهخانه خارج شده و کیفیت آن نسبت به فاضلاب ورودی به تصفیهخانه تغییر کرده باشد. فاضلاب ممکن است شامل انواع آلایندههای معدنی، آلی و سمی مقاوم به تصفیه باشد که با ورود آن به محیط زیست و تماس با منابع آبهای سطحی و زیرزمینی و خاکها، آلودگی را به دنبال دارد و در صورت استفاده انسان از این منابع، خطر گسترش بیماریهای مختلف افزایش خواهد یافت. این عوامل علاوه بر خطرهای مستقیمی که بر بهداشت عمومی دارند، نتایجی از قبیل ایجاد مناظر زشت، تولید بوهای ناخوشایند و افزایش جمعیت حشرات ناقل مانند پشهها و مگسها را نیز به همراه خواهند داشت. با استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی، علاوه بر کاهش این خطرات میتوان در مصرف آب شیرین نیز صرفهجویی کرد و همچنین مواد کودی موجود در پسابها، باعث حاصلخیزی زمینهای کشاورزی میشود که در نهایت صرفهجویی اقتصادی را در پی دارد (9). فاضلاب حاصل از مصرف آب در زندگی روزمره انسان از 9/99 درصد آب و 1/0 درصد مخلوطی از مواد معلق معدنی و آلی و گازها تشکیل شده است. در کشورهای در حال توسعه معمولأ سه عامل را در آلودگی ابها مؤثر میدانند که شامل رشد بیرویه جمعیت، توسعه ماشینآلات و پایینبودن آببها میباشد. استفاده از فاضلاب در آبیاری و مصارف کشاورزی، بسته به منطقه جغرافیایی میتواند سودمند یا زیانبار باشد، که در این راستا تحقیقات زیادی انجام گرفته است (10).
رشد روزافزون جمعیت، ارتقای سطح زندگی، توسعه صنایع و انتقال تکنولوژی عواملی هستند که باعث افزایش مصرف آب و تولید فاضلاب در اجتماعات و آلودگی محیط زیست میشوند و امروزه چنان مشکلی ایجاد کردهاند که سرمایهگذاری جهت تصفیه و دفع بهداشتی اجباری شده است (11). با توجه به افزایش مخاطرات زیستمحیطی و تشدید اجرای قوانین مربوط به آن، تحقیق و پژوهش بر روی تصفیه خانه فاضلاب به عنوان یک جنبه کلیدی مورد تأکید قرار گرفته است.
جمعآوری سریع فاضلاب از منابع تولیدی و شهری و سپس تصفیه و دفع آن، نه تنها مطلوب میباشد، بلکه در جوامع امروزه
ضروری است و مهمترین اهداف آن شامل حفظ بهداشت همگانی، حفاظت محیط زیست و جلوگیری از آلودگی منابع آبی و استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده در کشاورزی، صنعت و ... میباشد (12).
تأسیس تصفیهخانههای فاضلاب به تنهایی نگرانیهای زیستمحیطی را برطرف نمیکند، بلکه برای رسیدن به استانداردهای مطلوب زیستمحیطی باید عملکرد این تصفیه خانهها بهطور مستمر تحت بررسی و ارزیابی قرار گیرند (13). از جمله پارامترهایی که برای ارزیابی عملکرد تصفیهخانههای فاضلاب باید مورد توجه باشند، میزان اکسیژن موردنیاز شیمیایی (COD) در پساب خروجی از این تصفیهخانهها میباشد. مواد آلی تجزیهپذیر زیستی (پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیها) همواره برحسب اکسیژن موردنیاز بیولوژیکی و اکسیژن موردنیاز شیمیایی اندازهگیری میشوند. اگر این مواد به شکل تصفیه نشده وارد محیط شوند، پایداری بیولوژیکی آنها میتواند منجر به کاهش منابع اکسیژن و ایجاد شرایط بیهوازی و انتشار بوهای مشمئز کننده از جمله گاز هیدروژن سولفوره شود (14).
جدول 1- مثالهایی از آثار بالقوه منفی عدم تصفیه و رهاسازی فاضلاب (15)
Table 1- Examples of potential negative effects of not treating and releasing wastewater (15)
آثار بر روی |
نمونههای آثار |
سلامتی |
افزایش شیوع بیماریها به دلیل کاهش کیفیت آب آشامیدنی افزایش شیوع بیماریها به دلیل کاهش کیفیت آب استحمامی افزایش شیوع بیماریها به دلیل تولید مواد غذایی ناسالم (ماهی آلوده، سبزیجات و ...) افزایش خطر ابتلا به انواع بیماریهای در هنگام کار و یا بازی در مناطقی که از فاضلاب برای آبیاری استفاده میکنند. افزایش هزینه مالی درمان، مراقبت و پیشگیری بهداشتی |
محیط زیست |
کاهش تنوع زیستی تخریب اکوسیستمها بوهای بد محیطی کاهش فرصتهای تفریحی افزایش انتشار گازهای گلخانهای |
فعالیتهای تولیدی |
کاهش بهرهوری بخش صنعتی کاهش بهرهوری بخش کشاورزی کاهش ارزش محصولات آبیاری شده با فاضلاب کاهش تعداد گردشگران و یا کاهش تمایل به پرداخت برای فرصتهای تفریحی |
طی بررسیهای انجام شده توسط محققین، هر مترمکعب فاضلاب میتواند 40 تا 60 متر مکعب آب آشامیدنی تمیز را آلوده کند. از اینرو با توجه به مخاطرههای زیستمحیطی فاضلابها، امروزه جمعآوری سریع، تصفیه و دفع آنها جهت حفظ بهداشت همگانی، جلوگیری از آلودگی منابع آب، حفاظت از محیط زیست و استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده در مناطق شهری و صنعتی امری کلیدی و ضروری تلقی میشود (16). طبق گزارش سالنامه آماری صنعت آب و فاضلاب کشور، تصفیهخانههای فاضلاب در کشور تا پایان سال 1397 تعداد 219 مورد بوده و تعداد 103 تصفیهخانه نیز در حال اجرا میباشد.
با توجه به اهمیت موضوع بررسی پسابهای تصفیهخانههای فاضلاب، در سالهای اخیر تحقیقات موردی زیادی بر روی تعیین عملکرد و کیفیت پساب تصفیهخانههای فاضلاب کشور صورت گرفته است. از جمله پژوهشهای انجام شده در زمینه تصفیهخانههای فاضلاب میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
باقری اردبیلیان و همکاران (17) ارزیابی کارایی تصفیهخانه فاضلاب شهر زنجان را مورد بررسی قرار دادهاند. نتایج پژوهش نشان داد که این تصفیهخانه به طور متوسط حدود 84% در حذف آلایندههای فاضلاب تأثیرگذار است و قابلیت استفاده مجدد و یا تخلیه به آبهای پذیرنده را دارا میباشد. ظفرزاده و همکاران (18) به بررسی کارایی تصفیهخانه فاضلاب شهرک صنعتی آققلا پرداختهاند و نتیجه گرفتهاند که اکثریت پارامترها مطابق با استانداردهای زیستمحیطی میباشد. کاکاوندی و همکاران (9) کیفیت پساب خروجی سه تصفیهخانه فاضلاب در شهر تهران را بررسی و مقایسه نمودهاند. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از پساب این سه تصفیهخانه جهت تخلیه به آبهای سطحی و یا مصارف کشاورزی به دلیلی عدم مطابقت با استانداردهای خروجی فاضلاب توصیه نمیشود. طاهریون و همکاران (19) ارزیابی ریسک استفاده مجدد از پساب تصفیهخانه شهرک صنعتی البرز در حومه قزوین در آبیاری زمینهای کشاورزی مجاور آن مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحلیل نشاندهنده وجود 46% ریسک برای انسان و 38% برای گیاه بوده است. دیندارلو و دستورانی (20) کارایی تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال در تأمین کیفیت پساب برای مصارف آبیاری را در تصفیهخانه فاضلاب کرمانشاه مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق نشان داد که شدت آلودگی فاضلاب این شهر از نظر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی در حد فاضلابهای شهری متوسط بوده و نتیجه کارایی تصفیهخانه از نظر کاهش آلودگی تا حد استانداردهای مصارف آبیاری، نسبتأ قابل قبول است.
آمار منتشره از سوی مراکز درمانی کشور نشان میدهد، بیماریهایی نظیر هپاتیتهای عفونی، اسهالها، انگلهای رودهای و سایر انواع بیماریهایی که به دلیل آلودگی محیط ناشی از دفع نادرست فاضلابها میباشند، در شهرهای مختلفی از ایران شیوع پیدا کرده است. بالاآمدن سطح آبهای زیرزمینی و وجود نیترات بیش از اندازه در آبهای زیرزمینی و آلودگی سبزیکاری در برخی از مناطق، بر اثر آبیاری با فاضلابها، نمونههایی از این قبیل مسائل هستند که سال به سال حادتر شده و هرچه دیرتر اقدام مؤثر صورت گیرد، مشکلات بزرگتر خواهد بود (21).
امروزه یکی از اولویتهای برنامهریزی توسعه شهری در نقاط مختلف بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، طراحی و احداث شبکه جمعآوری، تصفیه و دفع بهداشتی پساب شهری و استفاده دوباره از آن با کمترین عوارض زیست محیطی میباشد. در بسیاری از کشورهای دنیا، فاضلاب شهری پس از تصفیه در بخش کشاورزی، آبیاری فضای سبز برون شهری و جنگلها، تغذیه آبخوانها، استفاده در صنعت، کاربردهای تفریحی و استفاده غیر آشامیدنی شهری کاربرد دارد و به عنوان یک منبع آبی قابل تجدید و در دسترس در نزدیکی مراکز شهری شناخته میشود. لذا استفاده از پساب تصفیه خانه های فاضلاب جهت مصارف مختلف، به عنوان یک راهکار مدیریتی مؤثر و جزئی از محورهای اساسی برنامهریزی مدیران صنعت آب پیشنهاد میگردد. در این راستا تاکید میگردد استفاده از پساب تصفیهخانههای فاضلاب در کشاورزی، صنعت و مصارف تفرجی اگرچه با مزایای زیادی توأم است، لیکن چنانچه این امر بدون برنامهریزی، مطالعات جامع و نظارت ویژه انجام پذیرد، منشأ اثرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامت جامعه خواهد بود.
با در نظر گرفتن شرایط خشک اقلیمی ایران و مخصوصأ منطقه خراسان جنوبی، و وضعیت بارندگی در منطقه، ضرورت استفاده بهینه از همه منابع آب و از جمله فاضلاب واضح است. تنها تصفیه خانه فاضلاب استان خراسان جنوبی، تصفیه خانه فاضلاب بیرجند میباشد. استفاده مستمر کشاورزان مجاور تصفیه خانه بیرجند در سنوات اخیر از این پساب و عدم نظارت کافی بر نحوه مصرف آن و عدم برخورد با خاطیان سبب شده تا این موضوع علاوه بر به یک معضل زیست محیطی، به یک مشکل اجتماعی و فرهنگی نیز تبدیل گردد. از اینرو هدف این تحقیق بررسی عملکرد زیستمحیطی و کیفیت پساب خروجی تصفیهخانه فاضلاب شهر بیرجند جهت مصارف کشاورزی است.
استان خراسان جنوبی با مساحت حدود 151 هزار کیلومتر مربع، سومین استان پهناور ایران است که براساس سرشماری شال 1395، جمعیت آن برابر 898898 نفر میباشد. شهرستان بیرجند که مرکز استان خراسان جنوبی است و در شرایط اقلیمی گرو و خشک واقع گردیده، پرجمعیتترین شهرستان در استان با جمعیتی برابر 259506 نفر است. طبق گزارشنامه سال 1397 آب و فاضلاب کشور، کمتر از 33% در استان خراسان جنوبی تحت پوشش فاضلاب شهری قرار دارند. همچنین به دلیل عدم برخورداری از منابع آب سطحی مطمئن و نامناسب بودن کمیت و کیفیت منابع آب زیرزمینی، در وضعیت قرمز تنش آبی قرار دارد.
شکل 1- موقعیت جغرافیایی استان خراسان جنوبی و شهر بیرجند
Fig 1- Geographical location of South Khorasan province and Birjand city
تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند، به عنوان تنها تصفیه خانه فاضلاب در استان خراسان جنوبی بوده که در سال 1394 مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. این تصفیهخانه در شمال غرب شهرستان، در زمینی به مساحت 60 هکتار و در 9 کیلومتری جاده بیرجند-کرمان احداث گردیده است. طرح فاضلاب شهر بیرجند با توجه به گسترش شهر و با درنظرگیری مناطق در حال توسعه و به منظور انتقال بهینه فاضلاب به تصفیهخانه، دو خط انتقال در نظر گرفته شده است که یکی از آنها ساخته شده است و دیگری در حال اجرا میباشد.
مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی میباشد که در طی مدت سه سال از بهار 1396 تا پاییز 1398 و براساس نتایج آزمایشات زیستمحیطی تصفیهخانه فاصلاب شهر بیرجند انجام شده است. تصفیهخانه موجود شهر بیرجند به روش برکه تثبیت ساده، شامل دو مدول 64000 نفری است که هر کدام شامل دو خط جریان موازی میباشد.
نمونهبرداری از پساب خروجی تصفیهخانه فاضلاب بوده و نمونهبرداری جهت تعیین BOD، COD و TSS به منظور کاهش خطا و افزایش صحت نتایج، به صورت هفتگی انجام شد. pH به صورت روزانه به وسیله pH متر اندازهگیری گردید. آزمایشهای مربوط به کلیفرم، نیتریت، کلراید و فسفات نیز به صورت ماهانه تعیین شدند. نمونهبرداری به صورت لحظهای و به حجم یک لیتر با استفاده از ظروف مخصوص نمونهبرداری از پساب خروجی انجام شد. نمونهبرداری و تجزیه نمونهها براساس آخرین روشهای استاندارد انجام گرفته است.
بررسی دادههای آزمایشگاهی و سایر اطلاعات تصفیهخانه فاضلاب بیرجند طی سالهای 1396 تا 1398 صورت گرفته است. نتایج بررسیها نشان داد که میزان 32% از آب مصرفی در شبکه آب شهری هدر میرود و تنها 68% آن به مصرف میرسد. از میزان آب مصرفی تنها 18% آن وارد تصفیهخانه فاضلاب شهری میگردد یعنی 82% آب مصرفی شهر به چاههای جاذب وارد میشوند که چنانچه زیرساختهای لازم فراهم گردد میتواند یک منبع خوب آبی جهت تصفیه و مصارف غیر شرب مورد استفاده قرار گیرد. جدول 2 مقدار منابع تأمین آب در شهر بیرجند و جدول 3 مقدار ورودی و خروجی آب و پساب شهر و تصفیهخانه فاضلاب بیرجند را نشان میدهد.
جدول 2- مقدار منابع تأمین آب شرب در شهر بیرجند
Table 2- The amount of drinking water supply sources in Birjand city
نوع منبع تأمین آب |
تعداد |
دبی متوسط (مترمکعب درسال) |
چاه |
25 |
45.048.000 |
جدول 3- مقدار ورودی و خروجی آب و پساب تصفیهخانه بیرجند
Table 3-The amount of water and refinery input and output of Birjand water treatment
دبی متوسط ورودی به شبکه آب شهر بیرجند (مترمکعب/سال) |
میزان هدر رفت شبکه انتقال آب شهر بیرجند (مترمکعب/سال) |
دبی متوسط عدم ورودی به تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند(ناشی از عدم اتصال به شبکه و عدم تکمیل فازهای تصفیه خانه) (مترمکعب/سال) |
دبی متوسط ورودی به تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند (مترمکعب/سال) |
دبی متوسط پساب خروجی تصفیه خانه فاضلاب شهر بیرجند (مترمکعب/سال) |
45.048.000 |
14.304.000 |
25.264.000 |
5.480.000 |
4.828.000 |
نتایج آزمایشاتی که طی 11 دوره طی سالهای 1396 تا 1398 توسط آزمایشگاه اداره کل حفاظت محیط زیست و آزمایشگاه معتمد گرفته شده بیانگر این موضوع میباشد که پساب دارای آلودگی بیش از حد استاندارد در سال 1396 جهت استفاده کشاورزی است که در این خصوص اخطاریههای لازم داده شده است. لیکن آب، مورد استفاده کشاورزان زمینهای مجاور قرار گرفته است. این وضعیت در سال 1398 بهبود نسبی را در برخی شاخصها به دست آورده است. سنجش آلاینده های خروجی پساب تصفیه خانه فاضلاب بیرجند توسط اداره کل حفاظت محیط زیست و آزمایشگاه معتمد و اقدامات انجام شده از سوی محیط زیست در طی 11 دوره در سالهای 1396 تا 1398 اندازهگیری شده که خلاصه نتایج آن در جدول 3 بیان شده است. برخی از مهمترین شاخصها در بحث بررسی کیفیت پساب خروجی عبارتند از TSS (جامدات معلق)، pH (اسیدیته)، نیترات، BOD (اکسیژنخواهی بیولوژیکی)، COD (اکسیژنخواهی شیمیایی)، کلیفرم کل و کلیفرم گوارشی.
جدول 4- آلایندههای خروجی پساب تصفیهخانه بیرجند
Table 4- Effluent Output Pollutants of Birjand water treatment
سال |
فصل |
دما (˚C) |
PH |
COD (mg/l) |
BOD (mg/l) |
نیتریت (mg/l) |
کلیفرم کل (N/100CC) |
کلیفرم گوارشی (N/100CC) |
TSS (mg/l) |
فسفات (mg/l) |
آمونیوم (mg/l) |
کلراید (mg/l) |
1396 |
بهار |
6/22 |
8/7 |
231 |
89 |
1/0> |
1600 |
350 |
187 |
3/28 |
4/57 |
5/327 |
تابستان |
6/22 |
8/7 |
239 |
85 |
1/0> |
900 |
300 |
172 |
3/15 |
8/13 |
7/431 |
|
پاییز |
8/19 |
9/7 |
249 |
108 |
1/0> |
1600 |
900 |
164 |
9/49 |
7/18 |
397 |
|
زمستان |
5/10 |
1/8 |
181 |
75 |
1/0> |
1100 |
460 |
90 |
383 |
1/14 |
3/353 |
|
1397 |
بهار |
6/23 |
2/8 |
193 |
89 |
1/0> |
900 |
300 |
97 |
6/31 |
3/17 |
2/371 |
تابستان |
24 |
7/7 |
182 |
73 |
1/0> |
900 |
300 |
112 |
2/28 |
7/19 |
1/379 |
|
پاییز |
7/14 |
7/7 |
2/214 |
94 |
1/0> |
900 |
900 |
88 |
9/19 |
4/11 |
5/333 |
|
زمستان |
1/14 |
8/7 |
8/191 |
87 |
1/0> |
920 |
350 |
79 |
8/20 |
3/15 |
4/367 |
|
1398 |
بهار |
1/24 |
9/7 |
8/187 |
4/84 |
1/0> |
540 |
350 |
83 |
8/16 |
5/34 |
7/301 |
تابستان |
1/31 |
7/7 |
8/179 |
6/64 |
1/0> |
920 |
350 |
98 |
8/13 |
3/29 |
4/387 |
|
پاییز |
2/15 |
8/7 |
176 |
5/78 |
1/0> |
900 |
300 |
63 |
8/7 |
4/38 |
2/412 |
|
استاندارد زیستمحیطی جهت مصارف کشاورزی |
- |
6 تا 8.5 |
200 |
100 |
- |
1000 |
400 |
100 |
- |
- |
600 |
همانطور که در جدول 4 نشان داده شده است، pH در پساب تصفیهخانه در طی دوره مورد بررسی نزدیک به خنثی و در محدوده 8.5-6.5 بوده است. شاخص COD بیشترین عدم تطبیق با استاندارد را دارا بوده است. این عدم تطبیق در سال 1396 بیشترین و به مرور در سال 1398 بهبود بافته است. شاخص TSS، کلیفرم کل و کلیفرم گوارشی نیز در جایگاه دوم تا چهارم قرار گرفتهاند که وضعیت این شاخصها نیز طی سال 1398 نسبت یه سالهای گذشته وضعیت مطلوبتری را به خود گرفته است. شکل 2 وضعیت این شاخصها را از بهار سال 1396 تا پاییز سال 1398 به ترتیب نشان میدهد.
با توجه به شکل 2، در شاخص کلیفرم گوارشی، مقدار بالا در نمونههای پاییز 1396 (نمونه شماره 3) و پاییز 1397 (نمونه شماره 7) مشاهده شده است. سایر شاخصهای مشخص شده در شکل 2 نیز روند نزولی را از بهار 1396 تا پاییز 1398 (بهصورت فصلی) نشان میدهد.
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
فصل (بهار 1396 تا پاییز 1398) |
شکل 2- وضعیت شاخصهای پساب خروجی تصفیهخانه شهر بیرجند
Fig. 2- The status Indicators of the output effluent of Birjand water treatment plant
به منظور استفاده مجدد از پساب، میزان هر یک از متغیرهای کیفی TSS، BOD و COD (جدول 4 و شکل 2)، باید در حد استاندارد باشد. طبق این استانداردها، در استفاده از پساب در مصارف کشاورزی و آبیاری، حداکثر مقادیر TSS و BOD باشد 100 میلیگرم بر لیتر و مقدار COD، 200 میلیگرم بر لیتر باشد. پساب خروجی تصفیهخانه بیرجند در شاخص TSS دارای میانگین 112 طی این سه سال است. میانگین این شاخص در سال 1396 برابر 153، در سال 1397 برابر 97 و در سال 1398 برابر 81 بوده است که روند بهبود بسیار خوبی را نشان میدهد. میانگین شاخص BOD در سه سال برابر 83 است که این شاخص نیز از سال 1396 تا 1398 روند نزولی خوبی را دارا میباشد. این وضعیت برای شاخص COD نیز برقرار است، بهطوری که میانگین این شاخص از 225 در سال 1396 به 181 در سال 1398 رسیده و در حد استاندارد قرار گرفته است. شکل 3 نمودار جعبهای دو شاخص BOD و COD را نشان میدهد.
با توجه به شکل 3، میانه دو شاخص BOD و COD کمتر از حد استاندارد قرار دارد. همچنین پراکندگی شاخص COD در 50% از مقادیر بالاتر از میانه بسیار بیشتر از مقادیر کمتر از میانه است. مقادیر بالاتر از استاندارد در این شاخص از 11 مقطع مورد بررسی، تنها 4 مورد بوده که از این 4 مورد، 3 مورد آن مربوط به سال 1396 است. در شاخص BOD نیز یک نمونه به عنوان داده پرت بالاتر از استاندارد قرار دارد که مربوط به پاییز 1396 است. سایر مقادیر در این سه سال مورد بررسی، کمتر از حد استاندارد بوده است.
مقدار استاندارد در دو شاخص کلیفرم کل و کلیفرم گوارشی جهت مصارف کشاورزی نیز به ترتیب 1000 و 400 (تعداد در 100CC) است. میانگین شاخص کلیفرم کل از 1300 در سال 1396 به 786 در سال 1398 رسیده و برای شاخص کلیفرم گوارشی از میانگین 502 در سال 1396 به 333 در سال 1398 دست یافته است که روند بهبود را بیان میکند. شکل 4 نمودار جعبهای این دو شاخص را نشان میدهد.
به جهت بررسی ارتباط آماری و همبستگی بین شاخصها، ضریب همبستگی پیرسون محاسبه گردید. با توجه به جدول 5، همبستگی بین دو شاخص COD و TSS مقدار 853/0 است که همبستگی مثبت را نشان میدهد. پس از آن همبستگی بین دو شاخص COD و BOD با مقدار 763/0 و کیلفرم کل و TSS با مقدار 704/0 در ردههای دوم و سوم قرار میگیرد. این همبستگی نشاندهنده آن است که با افزایش شاخص COD، شاخصهای TSS، BOD و کلیفرم کل نیز افزایش مییابد.
|
میلیگرم بر لیتر |
شکل 3- نمودار شاخصهای BOD و COD تصفیهخانه شهر بیرجند
Figure 3- The indicators of BOD and COD of Birjand water treatment Plant
|
تعداد در CC 100 |
شکل 4- نمودار شاخصهای کلیفرم گوارشی و کلیفرم کل تصفیهخانه
Fig. 4- The indicators of digestive coliform and total coliform of water treatment
جدول 5- ضریب همبستگی پیرسون شاخصهای خروجی تصفیهخانه
Table 5- Pearson's correlation coefficient of the output indicators of water treatment
|
TSS |
COD |
BOD |
کلیفرم کل |
کلیفرم گوارشی |
TSS |
1 |
853/0 |
409/0 |
704/0 |
134/0 |
COD |
|
1 |
763/0 |
637/0 |
507/0 |
BOD |
|
|
1 |
480/0 |
669/0 |
کلیفرم کل |
|
|
|
1 |
396/0 |
کلیفرم گوارشی |
|
|
|
|
1 |
با توجه به بحرانی بودن وضعیت منابع آب در ایران و بخصوص در استان خراسان جنوبی، حرکت در مسیر استفاده از پساب تصفیهخانههای فاضلاب امری اجتنابناپذیر است. با این وجود، عدم توجه به پیشنیازهای تحقیقاتی میتواند کارایی و اثربخشی این تصفیهخانهها را مورد تردید قرار دهد، زیرا از یک سو عدم هدایت کامل پساب شهری به این تصفیهخانهها و از سوی دیگر عدم پایش پساب و استفاده صحیح از آن، مخاطرات جبرانناپذیر زیستمحیطی را به همراه دارد. ورود تنها 18% آب مصرفی شهر بیرجند به تصفیهخانه فاضلاب و استفاده نادرست از پساب منجر به بروز مشکل زیستمحیطی گردیده است. حال آنکه ورود تمامی آب مصرفی به تصفیهخانه، هدایت و تصفیه صحیح پساب میتواند یک منبع غنی آبی بشمار آید. از آنجائیکه تصفیهخانه فاضلاب شهر بیرجند از روش تصفیه بیهوازی-هوازی با استفاده از برکههای تثبیت استفاده مینماید و بوی بد متساعد شده از لجن تولیدی باعث ایجاد مزاحمت برای روستاها، شهرکهای مسکونی اطراف و جاده مجاور تصفیهخانه نموده است، لذا مجاورت تصفیهخانه با این مناطق خود باعث ایجاد مشکل زیستمحیطی در منطقه گردیده است. علیرغم وجود استانداردها و رهنمودهای مختلف استفاده پساب در سطح جهان نظیر ایجاد برکه مصنوعی، آبیاری درختان تفریگاهها و بوستانها و ... لیکن در ایران تنها سه کاربرد تخلیه به آبهای سطحی، تخلیه به چاه جاذب و مصارف کشاورزی مدنظر قرار گرفته و در سایر موارد استانداردی تعیین نگردیده است. در بررسی عملکرد کیفیت پساب خروجی تصفیهخانه شهر بیرجند با استانداردهای حفاظت محیطزیست ایران، میتوان نتیجه گرفت که در حال حاضر، پساب تولیدی از نظر متغیرهای کیفی مورد مطالعه (COD,BOD,TSS) با استانداردهای رایج مطابقت داشته و با توجه به مقادیر استاندارد کلیفرم، پساب خروجی برای مصارف کشاورزی مناسب است. اما استانداردهای مربوط به تخلیه پساب به آبهای سطحی و چاه جاذب را برآورده نمیکند. نتایج حاصل از تحقیق مرگان طرقبه و همکاران (22) نشان داده است که آبیاری زمینهای کشاورزی اطراف تصفیهخانه فاضلاب بیرجند در درازمدت نهتنها موجب افزایش خطرناک شوری خاک زمینهای اطراف نشده، بلکه آبیاری با آب شیرین ناشی از تصفیهخانه فاضلاب موجب کاهش مقادیر شوری خاک شده است. این امر میتواند ناشی از آبشویی و نفوذ نمک به اعماق پایینتر باشد. این نتایج همگی میتوانند در استفاده بهینه از منابع آبی در منطقه گرم و خشک بیرجند مفید واقع گردد. از آنجاییکه به منظور استفاده از پساب خروجی تصفیهخانه در مصارف کشاورزی، کیفیت میکروبی نیز دارای اهمیت است، لذا پیشنهاد میشود تصفیه میکروبی پساب خروجی نیز مدنظر قرار گرفته و استانداردهای تصفیه ثانویه برای مقاصد آبیاری را برآورده کرده و با اطمینان به مصرف کشاورزی برسد. همچنین به منظور مطالعه کیفیت زیستشناختی لجنهای دفعی، تعیین شاخصهای میکروبی تراکم کلیفرم کل، کلیفرمهای مدفوعی و شمارش تخم انگلها نیز پیشنهاد میگردد.
[1]- کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی، مشاور معاونت فنی و حسابرسی امور اقتصادی و زیربنایی دیوان محاسبات کشور
[2]- کارشناسی ارشد حسابداری، مدیرگروه دوم هیئت حسابرسی، دیوان محاسبات خراسان رضوی
[3]- کارشناسی ارشد حسابداری، حسابرس گروه چهارم هیئت حسابرسی، دیوان محاسبات خراسان رضوی (مسئول مکاتبات)
[4]- استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
[5]- Master of Executive Management, Supreme Audit Court, Tehran, Iran
[6] -Master of Accounting, Supreme Audit Court, Razavi Khorasan Province, Iran
[7] -Master of Accounting, Supreme Audit Court, Razavi Khorasan Province, Iran
[8] -Department of Industrial Engineering, Payame Noor University, Tehran, Iran